Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Abú Zabí vyrastie park pod púšťou: Pozrite na tie futuristické FOTO!

Ál-Fájah bude podzemným parkom Zobraziť galériu (4)
Ál-Fájah bude podzemným parkom (Zdroj: dezeen.com)

ABÚ ZABÍ - Britský dizajnér Thomas Heatherwick chce v metropole Spojených arabských emirátov vybudovať podzemný park. Domnieva sa pritom, že Abú Zabí sa mylne snaží prispôsobovať svoju architektúru a prostredie západnému štýlu. Podľa neho sa má naopak naučiť oceniť púštny charakter vlastnej krajiny.

Heatherwick stál napríklad za inštaláciou olympijského ohňa na letnej olympiáde v Londýne a tiež za návrhom nových londýnskych autobusov. Teraz podľa servera CNN plánuje park Al-Fájah vybudovať na ploche viac ako 120 000 metrov štvorcových.

V Abú Zabí vyrastie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: dezeen.com)

"Niektoré z tunajších parkov sú založené na romantickej predstave o parkoch v Európe. Vyzerajú, ako by niekto zašiel do Paríža, nadchol sa pre nejaké miesto, zroloval ho a položil tu do púšte," povedal Heatherwick k situácii v jednom z najbohatších miest sveta.

V SAE sa vraj nedokážu zbaviť prístupu, podľa ktorého je potrebné tamojšiu púšť prekryť luxusnými stavbami alebo výsadbou namiesto toho, aby ľudia ocenili mimoriadnosť vlastnej krajiny. Park, ktorý Brit navrhuje, má preto zvonku činiť dojem vyprahnutého pahorku vyzdvihnutého dvadsať metrov nad terén. Jeho povrch budú tvoriť plátené prístrešky, ktoré budú na stĺpoch a zhora budú pripomínať rozpukanú vyprahnutú zem. Pod nimi ale budú príjemné záhrady s datľovými palmami a miestnou zeleninou, potoky a rybníky, kaviarne i verejná knižnica.

V Abú Zabí vyrastie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: dezeen.com)

V Abú Zabí vyrastie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: dezeen.com)

Heatherwick povedal, že v Abú Zabí je vzhľadom ku klíme takmer nemožné vyjsť si do ulíc ako napríklad v Londýne. Keď tam niekto zatúži byť medzi ľuďmi, rieši to vychádzkou do nákupného centra. Práve Al-Fájah má poskytnúť vítanú alternatívu.

Pri budovaní betónových štruktúr parku má byť využitý púštny piesok. Spotrebu odsolenej vody, ktorá sa bude používať na zavlažovanie rastlín, majú zmierniť plachty, ktoré budú miesto zatieňovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu