Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zázrak v púšti: V Saudskej Arábii vyrastie supermoderné metro zo zlata!

Metro bude mať zlatý nádych Zobraziť galériu (7)
Metro bude mať zlatý nádych (Zdroj: timesofnews.co)

RIJÁD - Metropola Saudskej Arábie bude onedlho ešte luxusnejšia než doteraz. Má v nej totiž vyrásť megalomanský dopravný systém, ktorého dominantou bude supermoderné metro. Všade sa to bude lesknúť od zlata a mramoru, až z toho človeka budú oči bolieť.

Vaše tipy

Ambiciózny projekt, tzv. "Zázrak v púšti" za 22 miliárd dolárov (cca 17 miliárd eur), predstavil verejnosti koncom júla princ Khaled bin Bandar. Jeho cieľom je stať sa najväčším budovaným systémom verejnej dopravy na svete. Prispieť má k tomu metro, aké sme ešte nevideli. Podzemné rýchloželeznice v ostatných krajinách možno len ťažko nazvať luxusnými, to rijádske sa však tak bude volať právom. Jedným zo stavebných materiálov bude totiž aj zlato a mramor.

Zázrak v púšti: V
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: timesofnews.co)
Zázrak v púšti: V
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: timesofnews.co)

Kontrakt na výstavbu metra rozdelila Saudská Arábia medzi tri zahraničné konzorciá. Metro navrhli poprední francúzski architekti. Cestujúcich vrátane šejkov budú voziť plne automatizované vlaky od spoločnosti Alstom, a to bez vodiča. Vozne budú podľa stupňa luxusu rozdelené do troch tried.

Zázrak v púšti: V
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: railway-technology.com)

Najväčšiu zákazku získalo konzorcium vedené americkým stavebným gigantom Bechtel Corp, ktoré vybuduje dve linky za 9,45 miliardy dolárov. Na dobudovaní zvyšných trás sa budú podieľať firmy ako Fomento de Construcciones y Contratas, Ansaldo, Siemens, Samsung či Bombardier.

Dopravný systém, ktorého začiatok výstavby je naplánovaný na prvý štvrťrok 2014, počíta so šiestimi trasami v celkovej dĺžke 176 kilometrov. Podzemné i nadzemné trasy s počtom 96 staníc prepoja hlavné finančné, obytné a univerzitné štvrte mesta a jedna z nich povedie až na medzinárodné letisko King Khaled.

Zázrak v púšti: V
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: timesofnews.co)

"Toto metro zmení tvár Rijádu. Snívame o ňom už veľmi dlho a som veľmi rád, že sa konečne zmení na realitu," povedal princ Khaled pre portál arabnews.com.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu