Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žehličky boli kedysi len pre bohatých

Karol Linhart ukazuje netradičnú žehličku. Zobraziť galériu (4)
Karol Linhart ukazuje netradičnú žehličku.

BUDIMÍR - Netradičnou zbierkou sa pýši Peter Hudák z Prešova. Zbiera totiž historické žehličky. V zbierke ich už má viac ako sto, pričom najstaršia je z 18. storočia. Občas svoje skvosty ukáže aj verejnosti, ako to bolo aj na výstave v Budimíre pri Košiciach.

„Zbierať som ich začal pred desiatimi rokmi. Majú od 3 do 5 kilogramov, rekordérom je 12-kilogramová žehlička,“ prezradil P. Hudák, ktorý si niektoré aj osobne vyskúšal.

„Žehlenie, no ešte v inej podobe, už poznali 3 000 rokov pred naším letopočtom. Žehličky, ktoré sa podobajú dnešným, začali vyrábať okolo 16. storočia. Mohli si ich však dovoliť len bohatí ľudia,“ prezradil starožitník Karol Linhart. Dodal, že do žehličiek sa dávalo drevené uhlie a mali aj komín, kadiaľ unikal dym.

„Vkladali sa do nich aj zohriate želiezka, no boli aj žehličky na tuhý a tekutý špiritus, svietiplyn a neskôr už na elektrinu. V minulosti mali aj netradičné výzdoby,“ uviedol K. Linhart. Košičanka Mirka Kernová (18) si jednu žehličku na drevené uhlie vyskúšala: „Rýchlo vychladne a je ťažká. Človek si pri tom aj zacvičí.“
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu