Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajinci našli spasiteľa: Zloduch z hviezdnych vojen Darth Vader dramatizuje voľby!

Darth Vader na Ukrajine Zobraziť galériu (4)
Darth Vader na Ukrajine (Zdroj: rt.com)

KYJEV - Fiktívna postava zloducha Dartha Vadera z filmových Hviezdnych vojen šliape podľa predvolebných prieskumov na päty favoritovi na kreslo primátora Kyjeva, bývalému boxerovi Vitalijovi Kličkovi. Analytici považujú za možné, že by táto mýtická postava mohla dokonca vyhrať nedeľňajšie voľby, ktoré sa uskutočnia súbežne s prezidentskými voľbami, uviedla dnes agentúra DPA.

Plagáty kandidáta na primátora "Dartha Vadera" - známeho ako "kandidáta s ľudskou tvárou" - zaplavili Kyjevy sľubujúc "slaninu všetkým Kyjevčanom".

Pod čiernou prilbou Dartha Vadera sa skrýva člen ukrajinskej Internetovej strany (IUP) podnikateľa Dmitrija Golubova z čiernomorskej Odesy. Hoci bola jeho kandidatúra očividne mienená ako žart, miestna volebná komisia ju potvrdila s tým, že "Darth Vader" odovzdal včas všetky požadované dokumenty.

Podľa všetkého tak urobil po tom, ako odmietli jeho kandidatúru v prezidentských voľbách.

V reklamách sa Vader objavuje s bojovníkmi Hviezdnych vojen ako lokálpatriot, upratujúc pamätníky a chodníky. Ironicky tiež oznámil, že plánuje rozšíriť všadeprítomnú korupciu. Ďalším postavám z Hviezdnych vojen už Vader pridelil "rezorty": Chewbacca bude mať na starosti správu domov a životné prostredie, Yoda financie a Vaderov syn bude jeho zástupcom, informuje DPA.

Kličko sa v predvolebnej kampani ocitol v tieni Dartha Vadera. Po tom, ako stiahol svoju kandidatúru v prezidentských voľbách a podporil v nich podnikateľa Petra Porošenka, sa tretí raz usiluje o funkciu primátora Kyjeva. V rokoch 2006 a 2008 v primátorských voľbách neuspel.

Vo svojej predvolebnej kampani sľubuje vytvoriť pracovné miesta a bojovať s korupciou.

Post primátora Kyjeva je od zmeny legislatívy v roku 2010 prevažne reprezentatívny. Významné rozhodnutia prijíma predseda Kyjevskej mestskej štátnej správy, ktorého do funkcie navrhuje prezident, dodala DPA.

Kličkov úspech v najbližšom roku a pol do najbližších riadnych volieb v Kyjeve závisí preto predovšetkým od výsledkov jeho spojenca Porošenka v prezidentských voľbách.

Darth Vader však má v ohni ešte jedno želiezko: Kandiduje aj v Odese.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu