Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pravda o počasí v 21. storočí: Jasné fakty naznačujú, že to bude ešte horšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: momscleanairforce.org)

ŽENEVA - Rok 2013 bol šiestym najteplejším od začiatku novodobého sledovania v roku 1850. Vo svojej najnovšej správe to oznámila Svetová meteorologická organizácia (WMO). Za extrémnym počasím, ktoré vlani zasiahlo Áziu, Tichomorie aj Európu, podľa nej stáli klimatické zmeny spôsobené činnosťou človeka.

Trinásť z posledných štrnástich najteplejších rokov bolo zaznamenaných v 21. storočí. Pritom každé z posledných troch desaťročí bolo teplejšie ako to predchádzajúce. Ako sa tiež v správe píše, priemerná teplota zemského povrchu a hladiny oceánov vlani bola 14,5 stupňa Celzia. Veľmi vysoké teploty vlani panovali hlavne na južnej pologuli - Austrália zažila najteplejší rok vo svojej histórii, Argentína druhý najteplejší.

Podľa generálneho tajomníka WMO Michela Jarrauda viedlo zvyšovanie hladiny oceánov k oveľa väčším škodám spôsobeným búrkami a pobrežnými záplavami. Ukázalo sa to napríklad pri tajfúne Haiyan, ktorý minulý rok v novembri udrel na Filipínach. Podľa poslednej bilancie vtedy zahynulo vyše 6200 ľudí a štyri milióny Filipíncov prišli o strechu nad hlavou.

"Mnoho extrémnych udalostí roka 2013 bolo v súlade s tým, čo sme očakávali v dôsledku klimatických zmien vyvolaných ľudskou činnosťou," vyhlásil Jarraud. Ako dodal, meteorológovia zaznamenali na jednej strane intenzívnejšie zrážky a záplavy, na druhej strane potom nadpriemerné teploty a obrovské suchá.

Globálne otepľovanie sa podľa Jarrauda nezastavilo. Zrýchlilo sa napríklad otepľovanie oceánov, kde sa vyššie teploty objavujú už aj v nižších hĺbkach. Viac než 90 percent CO2 z fosílnych palív sa podľa neho nachádza v oceánoch. A každý deň oceány zadrzia ďalšie milióny ton škodlivých emisií. "Množstvo týchto skleníkových plynov dosahuje rekordné výšky, čo znamená, že sa naša atmosféra a oceány budú aj v najbližších desaťročiach otepľovať," doplnil generálny tajomník WMO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu