Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Objavili astronómovia zlatý grál? Sme kúsok k pravde o vzniku vesmíru!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: io9.com)

WASHINGTON - Americkí astronómovia objavili kľúčový dôkaz podporujúci teóriu veľkého tresku o vzniku vesmíru, takzvané gravitačné vlny. Tieto vlny v časopriestore sú ozvenou masívnej expanzie vesmíru práve po veľkom tresku. O objave informovali v pondelok vedci na americkej Harvardovej univerzite.

Ak sa objav potvrdí, podarilo sa objaviť "zlatý grál" astronómie, uviedla agentúra Reuters. Gravitačné vlny predpovedal Albert Einstein vo svojej všeobecnej teórii relativity.

"Toto odhalenie je chýbajúcim článkom kozmológie," povedal na tlačovej konferencii fyzik Marc Kamionkowski, ktorý sa podieľal na zachytení gravitačných vĺn, teda slabých prvotných vibrácií šíriacich sa vesmírom rýchlosťou svetla.

Astronómovia ich hľadajú už desaťročia, pretože sú chýbajúcimi dôkazmi dvoch teórií. Raz je spomínaná Einsteinova všeobecná teória relativity z roku 1915, ktorá začala modernú éru výskumu pôvodu a vývoja vesmíru.

Druhou teóriou, ktorá predpovedala gravitačné vlny, je hypotéza vesmírnej inflácie z 80. rokov. Podľa nej po veľkom tresku pred asi 13,8 miliardou rokov nasledovala v zlomku sekundy prudká expanzia vesmíru sprevádzaná vlnami gravitačnej energie. Od svojho vzniku sa vesmír naďalej rozpína.

Vedci počas tlačovej konferencie o expanzii vesmíru. Zľava:  Clem Pryke, Jamie Bock, Chao-Lin Kuo a John Kovac.
Zobraziť galériu (2)
Vedci počas tlačovej konferencie o expanzii vesmíru. Zľava: Clem Pryke, Jamie Bock, Chao-Lin Kuo a John Kovac.  (Zdroj: SITA)

"Výsledky týchto pozorovaní sú dôkazom inflácie (vesmíru). Ukazujú nám tiež, kedy k nej došlo a ako mocný to bol proces," uviedol fyzik Avi Loeb z Harvardovej univerzity.

Sila signálu z gravitačných vĺn súvisí s tým, ako mocne sa vesmír rozpínal počas zlomku sekundy svojej expanzie. Americkí vedci v pondelok oznámili, že signál je dvakrát silnejší, než kozmológovia pri gravitačných vlnách predpokladali.

Vedci k svojmu objavu použili rádioteleskop na Južnom póle skúmajúci mikrovlnné žiarenie kozmického pozadia. Toto slabé žiarenie prestupuje celý vesmír a je zrejme reliktom z obdobia krátko po veľkom tresku, kedy bol vesmír 380.000 rokov starý a horúci ako Slnko. Podľa teórie inflácie by gravitačné vlny na tomto žiarení zanechali stopy, špirálovité vzory v tomto žiarení, ktoré americkí vedci teraz identifikovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu