Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dnes má výročie prvé striptízové predstavenie: Takto to prebehlo pred 120 rokmi!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

PARÍŽ/PRAHA - Kabaret Divan Fayouau na parížskom Montmartri zažil 13. marca 1894 udalosť, z ktorej boli aj mondénni Parížania vo vytržení. Slečna Yvette tu totiž predviedla údajne prvý profesionálny striptíz. Na dnešné pomery išlo o "podívanú" vskutku nevinnú.

Len na prchavý okamih a za tlmeného osvetlenia mohli zvedaví diváci zhliadnuť nahú Yvette, ktorá sa v scénke "Yvette ide spať" postupne vyzliekala, než skočila do postele a zmizla za kulisami.

V Divan Fayouau a postupne aj inde sa však skromné ​​predstavenie stretlo s obrovským nadšením. Netrvalo preto dlho a vyrojili sa obdobné scénky s viac než výrečným názvami ako "Suzanne a horúce letné dni", "Liane u lekára", "Slečna v kúpeľni", "Návrat z plesu" alebo "Blška" a "Včielka", v ktorých devy zhadzovali svoje zvršky, do ktorých sa zatúlal onen nepríjemný hmyz, aby ho "našli".

Vyzliekaciu premiéru si ale nárokujú aj ďalšie podniky. Napríklad iný bar na Montmartri - Chat Noir - už v roku 1881 alebo preslávený kabaret Moulin Rouge, v ktorom modelka Mona podľahla náhlej inšpirácii a predviedla nečakanú show na výročnom plese vo februári 1893.

Najprv cudne odhalila lýtka, potom ramená, stehná, neskôr k všeobecnému prekvapeniu tiež prsia a nakoniec odložila aj zvyšok odevu, načo skončila na stole úplne nahá. Úrady jej za to udelili pokutu 100 frankov, ktorú ale po protestoch študentov umenia nakoniec odvolali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu