Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Smutná slovenská realita: Viac ako polovica z náš si mesačne neušetrí ani cent!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Napriek všeobecnému názoru, že je lepšie sporiť ako si požičať, je realita odlišná. Viac ako polovica Slovákov si mesačne neušetrí nič a len jedna pätina si vie ušetriť viac ako 100 eur mesačne.

Ukázal to prieskum, ktorý pre VÚB banku spracovala agentúra 2muse. Prieskum, s ktorého výsledkami dnes oboznámili médiá, bol realizovaný on-line na reprezentatívnej vzorke 600 respondentov vo veku od 18 do 55 rokov.

Slováci, teda tí, ktorí sporia, si najčastejšie odkladajú mesačne do 100 eur. Vo väčšine prípadov nešetria na konkrétny účel a peniaze nechávajú na bežnom či sporiacom účte. Prieskum tiež ukázal, že Slováci sú v investovaní konzervatívni. Z finančných produktov preferujú termínovaný vklad a sporiaci účet.

Ako uviedli predstavitelia VÚB banky, základom úspechu je sporiť z toho čo zarobíme, nie z toho, čo nám na konci dňa zostane. Každý pozná svoj mesačný rozpočet a vie si zrátať, koľko peňazí na mesiac potrebuje, aby zaplatil všetko čo musí, teda bývanie, stravu, cestovné a pod. Čiastka, ktorá ostane po odrátaní nevyhnutných nákladov, je suma, ktorú možno ušetriť. Ideálne je, aby suma pravidelného sporenia predstavovala minimálne 10 % príjmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu