Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenkám to s peniazmi ide: Češky v sporení tromfli, sú zodpovednejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

BRATISLAVA – Slováci aj Česi sa vedia naučiť pravidelne sporiť, len k tomu potrebujú zodpovedajúci mechanizmus, ktorý ich to naučí.

Vyplynulo to z výskumu, ktorý počas apríla 2014 zrealizovala agentúra Gfk pre mBank, v ktorom sa zisťovali sporiace návyky na Slovensku aj v Čechách. Ako povedal dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Roman Truhlář, generálny riaditeľ mBank pre ČR a SR, výskum ďalej ukázal, že najväčšia časť, až 21,2 % z dopytovaných Slovákov uvádza, že majú založenú vkladnú knižku. Z Čechov je to len 5,7 %. Slováci si zase sporia v menšej miere v doplnkovom dôchodkovom poistení, nakoľko tvoria len 7,9-% menšinu oproti Čechom, ktorých je až 39,10 %. 

Po prvom mesiaci prevádzky mSPORENIA sa v praxi ukázalo, že sa zvýšil počet pravidelne sporiacich klientov na Slovensku o 16 % a v Čechách o 30 %. Oba národy sa však líšia tým, ako sporia. Sporiaci účet má 17,2 % Slovákov a 14,03 % Čechov. Rekordérkami v počte otvorených sporiacich účtov sú však ženy na Slovensku. Tu ho má založený každá piata. Najmenej sporiacich účtov majú naopak české ženy, ktorých je len 13,40 %. Muži v oboch krajinách majú takmer zhodne približne 15,5 %.

Výrazné rozdiely medzi krajinami sú aj vo vekových kategóriách. Na Slovensku najviac sporia ľudia vo veku 30 – 39 rokov. Tých je až 45 %, čo je výrazne viac ako v Čechách, kde ich je v rovnakej vekovej kategórii len 28 %. Značnej popularite sa teší na oboch trhoch drobné a pravidelné sporenie, nakoľko v oboch krajinách je podiel pravidelne sporiacich zákazníkov mBank používajúcich mSPORENIE, popri ostatných pravidelných sporiacich produktoch, vyše 22 % na Slovensku a v Čechách dokonca až 29 %. Nadpolovičnú väčšinu, až 62 %, v oboch krajinách tvorí veková kategória 30 – 49 rokov a prevládajú v nej muži so svojím 64-% podielom voči ženám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu