Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hrozba z vesmíru: Blízko Zeme preletel obrí asteroid!

Hrozba z vesmíru: Blízko Zeme preletel obrí asteroid Zobraziť galériu (2)
Hrozba z vesmíru: Blízko Zeme preletel obrí asteroid (Zdroj: space.com, Wikimedia Commons)

CAPE CANAVERAL - V astronomickom ponímaní to bolo o vlások. Okolo našej planéty cez víkend preletel asteroid veľkosti menšieho autobusu, ktorý vedci objavili len pár dní predtým.

Asteroid s označením HL129 sa k nám dostal do vzdialenosti 300-tisíc kilometrov, pričom náš Mesiac obieha okolo Zeme v priemernej vzdialenosti 384 400 kilometrov. Vedci z NASA potvrdili, že teleso bolo široké asi 7,6 metra. Ak by dopadlo na nás, mohlo by vyhladiť menšie mesto. Sila nárazu by bola asi polovičná v porovnaní s nukleárnou bombou, ktorá v roku 1945 zničila japonskú Hirošimu.

Nebezpečný asteroid sa pritom vedcom podarilo identifikovať len pár dní predtým, než sa dostal Zemi. To nám opäť dokazuje, akí sme voči hrozbám z vesmíru zraniteľní a bezmocní. Našim jediným šťastím je, že väčšina telies z vesmíru dopadá na neobývané oblasti, alebo do Atlantického či Tichého oceánu.

Mementom je však vlaňajší prelet meteoritu nad ruským Čeľjabinskom, pri ktorom sa zranili stovky ľudí. V rokoch 2000 až 2013 vedci na Zemi zaznamenali celkom 26 extrémne silných dopadov vesmírnych telies, pri ktorých sa uvoľnilo toľko energie ako pri výbuchu jadrovej bomby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu