Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dajte si urobiť test krvi: Prezradí vám, kedy zomriete!

 Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: sxc.hu )

HELSINKI - Naozaj so zaujímavou štúdiou prišli Fínski vedci. Zistili totiž, že z pomerne jednoduchého krvného testu je možné určiť dobu, kedy človek zomrie. Štúdia, ktorú zverejnil časopis PLoS Medicine, hovorí o tom, že pravdepodobnosť úmrtia z rôznych zdravotných príčin sa dá určiť v horizonte piatich rokov.

Vedci prišli na to, že z testu krvi sa dajú zistiť úrovne štyroch biomarkerov, ktoré hovoria o zdravotnom stave osoby. Ak biomarkery u nejakého človeka nie sú v poriadku, zvyšuje sa u neho riziko smrti až päťnásobne.

"Obzvlášť zaujímavé je, že tieto biomarkery odrážajú riziko úmrtia pri rôznych typoch ochorení, ako sú srdcové choroby či rakovina. Zdá sa, že príznaky všeobecne signalizujú slabosť v tele," povedal Johannes Kettunen z Inštitútu pre molekulárnu medicínu vo Fínsku.

Odborníci v tomto zistení vidia veľké pozitívum, pretože v budúcnosti chcú takéto vyšetrenie využívať pre pacientov, ktorí síce vyzerajú zdravo, ale v skutočnosti majú závažné ochorenie. Včas im tak budú môcť predpísať  vhodnú liečbu.

K všeobecne známym biomarkerom patrí napr. hladina cholesterolu, ktorá hovorí  o riziku srdcových ochorení. Vedci pracovali so vzorkami krvi viac ako 17 tisíc na prvý pohľad zdravých ľudí. Porovnávali dokopy 100 biomarkerov a vývoj stavu všetkých jedincov počas piatich rokov.  

Ako uvádza portál novinky.cz, počas tohto obdobia zo sledovaných ľudí zomrelo 684 osôb na rôzne choroby, vrátane rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení. Zaujímavé je, že všetci mali podobné úrovne štyroch biomarkerov: albumínu, alfa - 1 - acido glykoproteínu, citrátu a podobné veľkosti lipoproteínových častíc s veľmi nízkou hustotou. Každý piaty človek s najvyššou úrovňou týchto biomarkerov zomrel už počas prvého roku výskumu.

"Bolo prekvapujúce, že tieto biomarkery skutočne predvídajú úmrtnosť nezávisle od ochorenia. Išlo vo všetkých prípadoch o zdravých ľudí, ale k nášmu prekvapeniu sa ukazuje, že tieto biomarkery označia nezistenú slabinu organizmu, o ktorej nemali daní jedinci ani tušenie," povedal vedúci výskumu profesor Markus Perola .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu