Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci dôverujú internetu, nakupuje cez neho takmer polovica

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Internet používa 8 z 10 ľudí na Slovensku. Na pravidelné alebo aspoň občasné nákupy pritom slúžil 45 % Slovákom. Vyplýva to z údajov Eurostatu za rok 2012, ktoré spracovala Poštová banka. Napríklad v porovnaní s rokom 2007 to predstavuje trojnásobne vyšší počet.

"Slováci nakupujú online v rovnakej miere ako Európania," zhodnotila analytička banky Eva Sadovská. Podiel obyvateľov EÚ, ktorí v roku 2012 uskutočnili aspoň jeden nákup cez internet, totiž predstavoval 44 %. "Slováci sú zároveň najaktívnejšími online nákupcami v rámci zoskupenia V4," doplnila Sadovská.

Medzi krajinami únie sú však najväčšími fanúšikmi online nakupovania obyvatelia Švédska, Dánska a Veľkej Británie. V týchto krajinách si takouto formou zaobstarali v roku 2012 tovary a služby takmer tri štvrtiny ľudí. Naopak, nakupovanie cez internet najmenej využívajú Rumuni a Bulhari. Takéto služby tu nevyužíva ani 10 % obyvateľov.

Slováci si cez internet najčastejšie kupujú oblečenie a športové potreby. "Takýto tovar si do virtuálneho košíka pravidelne alebo aspoň z času na čas vloží až štvrtina z nás," opísala Sadovská. Každý šiesty Slovák si však prostredníctvom internetu kúpi aj nejaké zariadenie do domácnosti a možnosť kúpiť si cez internet knihu či časopis využilo v roku 2012 zhruba 13 % obyvateľov Slovenska.

Rastúci záujem o knihy viedol vlani aj k úspešnému vstupu na trh a etablovaniu sa nových internetových obchodov. „V priebehu polroka nám vzrástol počet objednávok zo stovky na vyše tisíc kníh mesačne,“ hovorí riaditeľ e-shopu iPark.sk Peter Skubák.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu