Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Trojročnému chlapčekovi závidia všetky deti: Nemajú však čo, trpí vzácnou formou alergie

Trojročný Finley Ranson
Trojročný Finley Ranson (Zdroj: Foto: Peter Lawson)

BATTLESBRIDGE - Len trojročnému chlapčekovi Finleymu Ransonovi závidia asi všetky deti na svete. On však jednoduchý život určite nemá. Trpí totiž extrémnou alergickou reakciou na všetky potraviny. Na veľké prekvapenie jeho organizmus toleruje len sladkosti.

Finley Ranson (3) z Battlesbridge v Essexe trpí vzácnou poruchou príjmu potravy, tzv. eozinofilnou enterokolitídou. Jeho telíčko bojuje s jedlom, akoby to bol vírus, ktorý môže spôsobiť až vnútorné krvácanie. Chlapček už absolvoval rad genetických testov na Great Ormond Street Hospital v Londýne. Lekári sa  usilovali zistiť, čo je príčinou jeho vzácnej formy choroby. Doteraz však na to neprišli. Chlapček má upravenú diétu, jesť môže len špeciálne sladkosti.    

Mama Rhys (27) sa o synčeka príkladne stará a sama je ohromená jeho pozitívnym prístupom. Aj napriek tomu, že od narodenia trpí obrovskými ťažkosťami, má na tváričke stále nádherný úsmev. Synček nemôže jesť nič iné len tvrdé cukríky. Milujúca mama mu ich niekedy roztápa a leje do formy lízaniek alebo nanukov, aby  svojmu dieťatku jedálniček spestrila. K Finleyho obľúbeným miestnam patrí aj istá reštaurácia, kde podávajú kurčatá. S obľubou sedí s rodičmi za stolom a sleduje ich, ako si pochutnávajú na pečenom kuracom mäse, pričom on sám má pred sebou len šálku drveného ľadu.

Ako uvádza denník Daily Mail, Finley absolvoval už mnoho operácií. V súčasnej dobe je záhadou, prečo je jeho telíčko schopné tolerovať len sladkosti a žiadne iné potraviny. Do organizmu dostáva živiny tým, že vysoko nutričnú ​​tekutú potravu mu podávajú cez špecializovanú plniacu trubicu každé dve a pol hodiny.

Finleyho staršia sestra Georgia (5) trpí tiež chorobou, ktorá spôsobuje závažnú alergickú reakciu. Jej telíčko netoleruje mliečne výrobky, vajcia a sóju. Ostatné potraviny, na rozdiel od bračeka, konzumovať môže.     

Podľa maminých slov, Finley má najradšej Vianoce: „Môj synček je úžasný. Na Vianoce sa vždy veľmi teší. Jeho večeru tvoria tri chody -  drvený ľad a voda, lízanka a niektoré z jeho obľúbených sladkostí.“ Chlapčekovi rodičia priznávajú, že v ich rodinách sa sem-tam vyskytovali mierne potravinové alergie, no nikto netrpel tak vzácnou formou ako ich dieťa.
 
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu