Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Takto vyzerá najvyššia žena sveta: Z úkrytu ju vyhnali zdravotné problémy

Toto je najvyššia žena sveta Zobraziť galériu (3)
Toto je najvyššia žena sveta (Zdroj: barcroft india)

DILLÍ – Najvyšia žena sveta žila doteraz v úplnej izolácii vo svojom dome a komunikovala s jedinou osobou. Hrozba oslepnutia a ochrnutia ju však teraz prinútila podstúpiť operáciu v hlavnom meste a svet tak konečne uzrel aj jej tvár.

Indka Siddiqa Parveen (28) je v Guinessovej knihe rekordov zapísaná ako najvyššia žena na svete. Jej výška je oficiálne 233 centimetrov, ale údaj nie je úplne presný. Žene totiž jej gigantické rozmery spôsobili už niekoľko fraktúr chrbtice, kvôli ktorým sa nedokáže celkom vystrieť.

Lekári našli v podmozgovej žľaze ženy veľký nádor, ktorý spôsoboval nadmernú tvorbu rastového hormónu. Keďže hrozilo, že sa jej rast stále nezastaví a Siddique budú hroziť ďalšie zdravotné komplikácie ako ochrnutie a slepota, rozhodli sa nádor odstrániť.

Toto je najvyššia žena
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: barcroft india)

Prípravy na operačný zákrok boli náročné. Lekári museli vzhľadom na rozmery ženy použiť najväčší možný operačný stôl, ktorý ešte doplnili nemocničnými vozíkmi. Problémom však bola aj veľkosť nástrojov, ktoré majú lekári bežne k dispozícii. Nádor napokon odstránili pomocou endoskopu cez nozdry. „Bolo veľmi náročné dať pacientku do vhodnej polohy. Má veľkú hlavu a prístup k nádoru bol preto s nástrojmi ako endoskop extrémne náročný,“ vyhlásil prednosta neurochirurgickej kliniky doktor PK Bithal.

Toto je najvyššia žena
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: barcroft india)

Operácia sa podľa lekárov našťastie podarila, no je len prvým krokom k celkovému uzdraveniu Siddiqy. Dôležité bude postarať sa aj o jej psychiku. Doteraz žila úplne osamelo v dedine v Západnom Bengálsku, asi 1600 kilometrov od Dillí. Stretávala sa s jedinou osobou – miestnym učiteľom.
Teraz si musí okrem pozornosti lekárov zvykať i na médiá. Na najvyššiu ženu je zvedavý celý svet.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu