Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Teplé počasie mätie vtáctvo, sovy už vychovávajú mláďatá

Bubo Bubo
Bubo Bubo (Zdroj: wikipedia.fr)

BRATISLAVA - Netradične teplé počasie mätie aj vtáky, sovy už začali vychovávať svoje mláďatá. S hniezdením tak začali už v decembri, pričom tradične začínajú hniezdiť v marci až apríli, agentúru SITA o tom informovala Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Pracovníci organizácie sa o tom presvedčili vo štvrtok 9. januára, keď im zatelefonoval nálezca dvoch mláďat sovy myšiarky ušatej, ktoré vypadli z hniezda. "Na tom by nebolo nič zvláštne, keby to nebolo začiatkom januára," poznamenala. Mláďatá sa podarilo zachrániť a odniesť do rehabilitačnej stanice, kde sa o ne postarajú. Organizácia bola touto informáciou prekvapená, pretože ide o zriedkavý prípad.

Keďže mláďatá majú približne dva týždne, znamená to, že sovy začali hniezdiť už v decembri, čo je podľa jej slov naozaj nezvyčajne skoro. Malé sovy našiel pracovník atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach priamo v areáli, vypadli zo stračieho hniezda na borovici. "Myšiarka ušatá si totiž svoje vlastné hniezdo nestavia, ale využíva hniezda iných druhov," vysvetlila Deutschová. Za tak skoré hniezdenie nepochybne môže podľa jej slov prevládajúce teplé počasie. Významným faktorom je však aj dostupnosť potravy, hlavne myší, v dôsledku chýbajúcej snehovej pokrývky.

Počas monitoringu zimujúcich populácií viacerých druhov si pracovníci organizácie všimli, že niektoré páry sa už zdržujú na hniezdiskách, orliaky morské napríklad už svoje hniezda upravujú, prebiehajú tiež svadobné lety. "Ľudia si mohli vo svojom okolí všimnúť napríklad aj spievajúce drozdy alebo straky zdržujúce sa pri hniezdach. Zdá sa, že jar nás prišla navštíviť počas zimy a vtáky to využili, keďže podmienky na hniezdenie sú dobré," priblížila. Zároveň dodala, že vlani zaskočili predovšetkým hniezdiace vtáctvo extrémne nepriaznivé podmienky v priebehu marca a apríla, ktoré spôsobili celkovo nízku úspešnosť hniezdenia na našom území. "Dúfame, že podobný scenár nebude nasledovať aj tento rok," uzavrela Lucia Deutschová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu