Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hospodárstvo Československa si pred 65 rokmi zasadilo ranu: Viete akú?!

Zasadanie výkonnej rady RVHP v roku 1964 v Poľsku.
Zasadanie výkonnej rady RVHP v roku 1964 v Poľsku. (Zdroj: Wikipedia)

MOSKVA/PRAHA - Pred 65 rokmi, 8. januára 1949, sa skončila v Moskve porada zástupcov Bulharska, Československa, Maďarska, Poľska, Rumunska a ZSSR, ktorá rozhodla o založení Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP). RVHP založil sovietsky vodca Josif Stalin na základe tuhej centralistickej koncepcie, formovanie RVHP bolo ukončené na jej prvé zasadnutie v apríli toho istého roku. Dôležitú úlohu pri jej vzniku hralo aj hospodárske embargo, ktoré proti štátom s komunistickými režimami začali uplatňovať demokratické krajiny západnej Európy a USA. RVHP zanikla po 42 rokoch činnosti v júni 1991.

RVHP sa spočiatku obmedzovala len na kontrolu obchodu členských krajín a na rozhodovanie o tom, kto a komu má čo predať za ceny stanovené v prevoditeľných, avšak nekonvertibilných rubľoch, ktoré platili len v rámci bloku. Organizácia sa tak stala nástrojom podriadení národných ekonomík členov záujmom Moskvy, ktorá si svoje satelity pripútala dodávkami surovín.

Centrálnym plánovaním, chudobnými výsledkami a uzavretosťou RVHP nutne poničila ako jednotlivé hospodárstva, tak aj vzťahy medzi členskými krajinami. Na Československu sa fungovanie RVHP podpísalo predovšetkým zameraním na ťažký priemysel.

Až v 60. rokoch stúpol dôraz na väčšiu integráciu a vytvoril sa nadnárodný plánovací orgán. Proti tomu sa ale postavilo Rumunsko, ktoré bolo označené za prevažne poľnohospodársky štát. Vonkajšia pôsobnosť RVHP zostala obmedzená. Rada sa snažila o spojenie s Európskym spoločenstvom (ES), spoločná deklarácia o nadviazaní vzťahov bola ale podpísaná až v júni 1988.

Pády totalitných režimov vo väčšine členských krajinách RVHP viedli k prechodu na trhovú ekonomiku a v júni 1991 bola na zasadnutí v Budapešti po 42 rokoch činnosti za účasti delegátov z deviatich signatárskych štátov, kde Československo zastupoval minister hospodárstva Vladimír Dlouhý, RVHP zrušená. Podpísaný protokol nadobudol platnosť 26. septembra 1991.

Okrem zakladajúcich členov bolo členom organizácie v rokoch 1949 až 1962 Albánsko, v období 1950 až 1990 niekdajšia Nemecká demokratická republika, Mongolsko sa k nej pripojilo v roku 1962, Kuba o desať rokov neskôr a Vietnam v roku 1978. Od roku 1964 sa práce niektorých orgánov zúčastňovala Juhoslávia a na zmluvnom základe spolupracoval s RVHP aj rad ďalších štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu