Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ilúzia voľby: Prekvapí vás, čo všetko vlastnia najväčšie korporácie!

Zisky spoločností sú obrovské.
Zisky spoločností sú obrovské. (Zdroj: imgur.com)

WASHIGNTON - Aj v našich super a hypermarketoch sa nachádzajú tisíce zahraničných produktov, rôznych druhov cereálií, korenín či mrazených potravinárskych výrobkov. Keď sa však lepšie začítate do písmen na obale, zistíte, že väčšina značiek patrí pod pár veľkých spoločností.

Podľa portálu huffingtonpost.com vo svete existuje 7 miliárd spotrebiteľov a 1,5 miliardy výrobcov potravín, ale pritom nie viac ako 500 spoločností kontroluje až 70 percent produkcie. Medzi túto elitnú skupinu potravinárskych gigantov, ktorí skonsolidovali obrovskú trhovú silu, patrí Associated British Foods, Coca - Cola, Danone, General Mills, Kellogg, Mars, Mondelez Internatonal, Nestlé, PepsiCo a Unilever.

Táto "Veľká desiatka" dohromady vytvára príjmy viac ako 450 miliárd ročne, čo zodpovedá výške HDP niekoľkých krajín. Ich vplyv sa rozširuje v celom potravinovom systéme a doplácajú na to najmä malí farmári. Pre spotrebiteľa je totiž ťažké sledovať, ktorá firma, za ktorou značkou skrýva a nakupujú napríklad podľa reklamy, ktorú si drobní živnostníci nemôžu dovoliť. Tým sa pre nich ešte viac zhoršujú vyjednávacie podmienkami s nákupcami.

Viete, čo všetko vlastnia veľké korporácie? Nuž, možno sa nebudete stačiť diviť.

Ilúzia voľby: Prekvapí vás,
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: imgur.com)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu