Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Toto je najchladnejšie miesto vesmíru: Chýba mu stupeň do absolútnej nuly!

Hmlovina Bumerang
Hmlovina Bumerang (Zdroj: wikimedia)

SANTIAGO DE CHILE - Astronómovia potvrdili domnienku, že najchladnejším miestom vo vesmíre je hmlovina Bumerang. Panuje tam teplota mínus 272 stupňov, čo je len stupeň nad absolútnou nulou, kedy zamrznú všetky atómy. Podľa britského denníka The Daily Telegraph to oznámili vedci z observatória ALMA v Čile.

Hmlovina Bumerang sa nachádza v súhvezdí Kentaura. Je od Zeme vzdialená približne 5000 svetelných rokov a podľa vedcov je " v skutočnosti chladnejšia než mdlý odlesk Veľkého tresku, ktorý tvorí prirodzenú teplotu vesmírneho prostredia".

Observatórium ALMA uviedlo, že v hmlovine panuje teplota mínus 272 stupňov Celzia, a ide tak o "najchladnejší známy objekt vo vesmíre".

Bumerang je pomerne mladá planetárna hmlovina, teda objekt skladajúci sa zo žiariaceho obalu ionizovaných plynov pochádzajúcich z vonkajších vrstiev hviezdy na konci života.

Hmlovina sa rýchlo rozpína, k čomu spotrebúva energiu. Vzniká tak chladiaci efekt umožňujúci nižšie teploty, než sú tie v okolitom vesmírnom priestore.

ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) je najväčšie a najdrahšie astronomické observatórium sveta. V čilskej púšti Atacama v nadmorskej výške 5050 metrov bolo slávnostne otvorené v marci.

Táto anténová sieť umožňuje vytvárať snímky s rozlíšením až desaťnásobne vyšším ako u Hubblovho kozmického ďalekohľadu. Ide o spoločný projekt amerických, európskych a ázijských vesmírnych agentúr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu