Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vieme, ako postavili Zakázané mesto: Dnes je to nepredstaviteľné!

Zakázané mesto Zobraziť galériu (4)
Zakázané mesto (Zdroj: SITA)

PEKING - Obrie kamenné kvádre a dosky, z ktorých sú vystavané časti pekinského Zakázaného mesta, boli údajne prepravované na saniach. Tie robotníci ťahali po umelo vytvorených ľadových dráhach, ktoré pre zaistenie väčšej klzkosti polievali vodou. Napísal o tom spravodajský server BBC News s odvolaním sa na štúdiu čínskych a amerických vedcov.

Podľa spomínanej štúdie sa stavitelia k tejto metóde uchýlili, hoci v čase výstavby bolo už 3000 rokov známe koleso. Rozľahlé Zakázané mesto v centre Pekingu vybudovali v 15. storočí na začiatku dynastie Ming.

Vtedajším staviteľom ale zrejme ťahanie mramorových a iných kamenných dosiek na drevených saniach pohybujúcich sa po ľade pripadalo spoľahlivejšie ako využitie voza opatreného kolesami, konštatoval tím vedcov vo svojej štúdii publikovanej v americkom odbornom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Robotníci museli kamene s hmotnosťou 100-300 ton dopravovať z lomu vzdialeného asi 70 kilometrov od Zakázaného mesta, uviedol Howard Stone, profesor mechanického a leteckého inžinierstva na Princetonskej univerzite.

K vytvoreniu ideálneho tenkého vodného filmu na ľadovej ploche bolo nutné mať v zimných mesiacoch po celej 70-kilometrovej trase k dispozícii vodu. "Na každom kilometri vyhĺbili studňu a polievali cestu, ktorá tak získala veľmi hladký povrch," dodal Stone.

Vieme, ako postavili Zakázané
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: bbc, daily mail)

Vieme, ako postavili Zakázané
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: bbc, daily mail)

Vedci našli pre svoju teóriu potvrdenie aj v historických záznamoch. V 500 rokov starom dokumente objavili zmienky o transporte mohutných kamenných plastík po ľade, napísal server BBC News.

Podľa BBC mal rad vedcov o tejto praktike tušenie, v akademickej literatúre ale preprava kamenných dosiek a kvádrov po ľade v Číne zatiaľ nikdy rozoberaná nebola.

Vieme, ako postavili Zakázané
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu