Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ako rozpoznať IT talent v našich deťoch a čo s ním?

Ako rozpoznať IT talent v našich deťoch a čo s ním? Zobraziť galériu (3)
Ako rozpoznať IT talent v našich deťoch a čo s ním?

Ktorý rodič by nechcel, aby bolo jeho dieťa výnimočné? V hudbe, v jazykoch a dnes najlepšie aj v počítačoch – veď IT sektor je sektor budúcnosti!

Rodičia sa často začnú zaoberať mimoriadnym nadaním svojich detí vo chvíli, keď zistia, že sa samo naučili rozoznávať písmenká alebo počítať. Ukazuje sa však, že nadpriemerne nadané dieťa možno spoznať už skoro po narodení. Napríklad tak, že sa obzvlášť nadaní novorodenci vydržia dlhšie dívať do očí. Staršie dojča ľahko zaznamená zmenu medzi zavesenými hračkami a dá to najavo pohľadom i hlasom. V neskoršom veku tieto nadané deti skôr hovoria a čítajú. Veľa sa pýtajú, majú širšiu slovnú zásobu. 

Ak má nadané dieťa priestor, prejavuje sa uňho hlad po informáciách a pri veciach, ktoré ho skutočne zaujímajú, ide väčšinou do hĺbky. Tým sa zásadne odlišuje od detí hyperaktívnych, ktoré neposedia a lietajú od jednej aktivity k druhej. Pre nadané dieťa je dôležité, aby malo niekoho, kto mu bude rozumieť a bude mať na jeho neustále otázky dosť času. 

AKO ÍSŤ NA NADANÉ DIEŤA?

  • U detí s IT talentom možno spozorovať zvýšený záujem o prácu s počítačom. Nie za účelom presedieť celé hodiny hraním počítačových hier, ale so záujmom rozvíjať svoj potenciál napr. vymýšľaním nových webových stránok, grafickej tvorby alebo dokonca sa začnú venovať programovaniu.
  • Pokiaľ máte skúsenosť, že sa vaše dieťa vyvíja týmto smerom, zostaňte spontánni a
    nechajte veci voľne plynúť.
  • Nevytvárajte dieťaťu špeciálne situácie na učenie.
  • Neaplikujte niečo, čomu nerozumiete alebo z čoho ste nervózni – stres prenesiete na dieťa, ktoré ľahko vycíti faloš.
  • Dieťa sa najlepšie učí veci, ktoré má spojené s pozitívnym zážitkom, s emóciami. Potrebuje pocit bezpečia a možnosť smiať sa. Potrebuje cítiť, že ho máte radi a že máte práve čas len a len preň. 
  • Nadané dieťa najlepšie podporíte, keď mu nájdete hračky, hry a aktivity, ktoré podporia jeho celkový osobnostný rozvoj. Chybou by bolo výchovne podporovať len rozvoj  intelektu. Rovnakou mierou to platí aj o rozvíjaní emocionality a ostatných osobnostných čŕt, najmä morálky a mravnosti.  A dvojnásobne to platí pre tie  nadané deti, ktoré budú v budúcnosti ovládať zložité a spravidla pre nás, ostatných občanov, nezrozumiteľné informačné technológie.

Autor : PhDr. Štefan Matula, PhD. Mgr. Hedvika Lipovská


-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu