Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mladú ženu zničil alkohol: Pre cirhózu pečene vyzerá ako tehotná, v bruchu má litre tekutiny!

Jo si možno podpísala ortieľ smrti. Zobraziť galériu (3)
Jo si možno podpísala ortieľ smrti. (Zdroj: bbc)

LONDÝN - Keď Jo nastúpi do autobusu, ľudia jej uvoľňujú miesto a komunikatívni spolucestujúci sa jej pýtajú, kedy má termín. Táto 35-ročná Britka totiž vyzerá ako vo vysokom stupni tehotenstva, hoci žiadne dieťa nečaká. Veľké brucho u nej spôsobila závislosť na alkohole a následná cirhóza pečene.

Tá mala za následok ďalšiu komplikáciu, ktorou je ascites - zadržiavanie tekutín v tele. Kvapalina v ženinom žalúdku obsahuje živiny a toxíny, ktoré by za normálnych okolností pečeň spracovala, ale nie v prípade Jo.

Preto je mladá pacientka nútená každé tri týždne cestovať do fakultnej nemocnice Jamesa Cooka v Middlesbrough, kde jej niekoľko litrov odsajú pomocou ihly a katétera. Netreba snáď ani dodávať, že tento postup je veľmi bolestivý. Jej jedinou nádejou je transplantácia, ale ani tá nie je zárukou, že prežije.

Mladú ženu zničil alkohol:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: bbc)

Jo sa stala závislou na alkohole pri práci v bare. Obklopená liehovinami po celý deň, nevedela odolať a za posledných päť rokov sa jej pitie vymklo kontrole. Každý deň bola schopná vypiť tri fľaše ružového vína, čo týždenne prekročilo odporúčané množstvo pre ženu až 15-krát.

Proces odvodnenia u Jo je veľmi náročný a za osem hodín jej z tela odoberú asi 12 litrov tekutín. Rekordom je asi zatiaľ 23 litrov, po ktorých odstránení samozrejme váži výrazne menej.

Mladú ženu zničil alkohol:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: bbc)

Z Jo je teraz abstinentka, ale škody na jej pečeni sú nezvratné. Ako sa tekutina medzi návštevami v nemocnici hromadí, bojuje s schôdzou aj s obliekaním. Opäť žije so svojou matkou, ktorá sa o ňu stará a keď odchádza z domu, tak ju pre istotu zamkne. Nevlastní ani platobnú kartu, aby nebola v pokušení.

Dočasným riešením by mohla byť aj operácia, ktorá by mala zmierniť hromadenie tekutiny a znížiť krvný tlak v pečeni, informoval portál dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu