Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pokuta ako hrom: Multimilionár za prekročenie rýchlosti dostal takúto príučku!

Anders Wiklöf
Anders Wiklöf (Zdroj: kauppalehti.fi)

HELSINKI - Švédsky multimilionár Anders Wiklöf, ktorý na Alandských ostrovoch vo Fínsku prekročil povolenú päťdesiatku o 27 kilometrov za hodinu, musí teraz zaplatiť pokutu 95 tisíc eur. Fínsko určuje tresty podľa majetku previnilcov a Wiklöfova pokuta je možno vôbec najvyššia, aká kedy v tejto severskej krajine za rýchlu jazdu padla, napísal web britského denníka Daily Mail.

"Je to len moja vina, ale je otázka, či je to spravodlivé," vyhlásil Wiklöf a dodal, že by radšej venoval túto sumu na charitu a že vo Švédsku by dostal pokutu 4000 švédskych korún (cca 455 eur). "Mal by existovať nejaký limit, bolo by to spravodlivejšie," povedal.

Wiklöf, ktorý zarobil svoje imanie vďaka holdingovej spoločnosti vo Švédsku, je jedným z najvplyvnejších obyvateľov Aland. Toto súostrovie sa v rámci Fínska teší mimoriadne rozsiahlej autonómii, jedinou úradnou rečou je tu na rozdiel od pevniny len švédčina.

S obdobne tvrdými finančnými trestami musia motoristi počítať aj napríklad vo Švajčiarsku. Táto alpská konfederácia vypočítava pri prekročení rýchlosti o 25 kilometrov za hodinu pokuty podľa príjmu vodiča až do výšky viac ako jedného milióna frankov (cca 809 tisíc eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu