Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Podmorské mystérium rozlúštené: Potápači našli na dne tajomné kruhy!

Kruhy na morskom dne.
Kruhy na morskom dne. (Zdroj: livescience.com)

CHIBA - Príroda má pre nás pripravených kopec tajomstiev, ktorých rozlúštenie môže trvať roky, desaťročia a niekedy aj celé stáročia. Jedným z tých, ktorým konečne prišli vedci na kĺb, sú záhadné kruhové obrazce, ktoré našli potápači na dne mora.

V roku 1995 si potápači na morskom dne pri Japonsku všimli podivný kruhový vzor a čoskoro v jeho okolí našli aj ďalšie. Niektorí prirovnali tieto geometrické útvary k podvodným kruhom v obilí, pretože nikto viac ako desať rokov netušil, odkiaľ sa tam nabrali. Nakoniec sa predsa len odborníkom podarilo odhaliť pôvodcu týchto pozoruhodných formácií.

Ide o novoobjavený druh ryby, štvorzubca, ktorý podľa štúdie dokáže spojiť sily za účelom ich vytvorenia. Samčekovia pracne mávajú plutvami a plávajú popri morskom dne, čo má za následok narušenie sedimentu a krásne kruhové vzory. Je úžasné, že takýto výkon zvládnu rybky, ktoré dosahujú v priemere iba 12 cm, pričom kruh má priemer až 2 metre.

Po dokončení diela prídu na miesto samičky a zhodnotia, či sa im ich výkon páči. V prípade dobre odvedenej práce sú ochotné sa s nimi páriť. S týmto vysvetlením prišiel Hiroshi Kawase, kurátor pobrežnej pobočky Natural History Museum and Institute v japonskej Chibe. Nikto však presne nevie, aké sú ženské kritéria, podľa ktorých sa rozhodnú rozmnožovať alebo nie. Informoval portál livescience.com.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu