Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Krajina, ktorá dokázala nemožné: Vyhnala z trhu fast foody aj kolu!

Hamburger Zobraziť galériu (2)
Hamburger (Zdroj: vyšetrenie.sk)

BRATISLAVA/LA PAZ - Mnohí z nás si nedokážu predstaviť svoj život bez "delikates" z rýchleho občerstvenia, ktoré nám síce lekár určite nebude odporúčať, ale zvyčajne ich máme po ruke a navyše nám aj chutia. V Bolívii sa však rozhodli skoncovať s nešvárom potravín hodených do mikrovlnky a zohriatych v rekordnom čase, len aby majitelia mohli obslúžiť, čo najviac zákazníkov a mať, čo najväčší zisk. Tamojší obyvatelia totiž uprednostnili úplne inú filozofiu.

Minulý rok svet obletela správa, že Bolívia s údajným koncom sveta, ktorý mal podľa mayského kalendára nastať 21. 12. 2012, zakáže Coca Colu. Už rok predtým však sa jej podarilo "vyhnať" z krajiny aj sieť fast-foodov McDonald's. Na miestnom trhu síce pôsobili 14 rokov, ale nikdy sa im nepodarilo dostatočne presadiť.

Podľa denníka Hispanically Speaking existovalo v roku 2002 len 8 prevádzok, ktoré mali problém profitovať, a pritom sa určite snažili získať si zákazníkov. Aj keď sa do marketingu a reklamnej kampane investovali nemalé peniaze a snažili sa Bolívijčanov presvedčiť, o tom, aké sú hranolčeky a hamburgery výborné, nepomohlo to.

Šesťdesiat percent Bolívijčanov tvoria pôvodní obyvatelia, pre ktorých sú rýchlo spracované potraviny úplne cudzí pojem. Prečo by sme mali zaplatiť niekomu, aby nám poskytol menej chutnú a nezdravú alternatívu k ozajstnému jedlu? Asi tak by sa dal objasniť ich postoj k občerstveniu z fast-foodov. Krajine sa ich podarilo preto zbaviť veľmi jednoducho. Nepotrebovali žiadne petície, protesty a vytváranie opozície. Stiahli sa samé, pretože si nedokázali na seba zarobiť.

Prehraná bitka McDonald's inšpirovala filmárov k natočeniu dokumentu "Por qué Quebra McDonald en Bolívia" alebo "Prečo McDonald's v Bolívii skrachoval". V ňom tvorcovia použili rozhovory s kuchármi, odborníkmi na výživu, učiteľmi a bežnými Bolívijčanmi, aby sa pokúsili vysvetliť, prečo neuspel ani taký gigant.

"Fast-food predstavuje pravý opak toho, čo považujú Bolívijčania za dobré jedlo," píše sa na hispánskom blogu. "Ak chcete dobré jedlo, musí byť pripravené s láskou, obetavosťou, podľa hygienických noriem a primerane tepelne spracované. Vzhľadom na to, že McDonald prežil v Bolívii 14 rokov, sa nedá povedať, že by íšlo o rýchlu porážku, ale občania Bolívie si nakoniec vybrali zdravé jedlo, a to je dôležité."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu