Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Archeológ vraj našiel kľúč k obrovskému pokladu nacistov: Sem Hitler zakopal zlato!

Prstene, ktoré vzali nacisti väzňom v koncentračnom tábore Buchenwald. Zobraziť galériu (2)
Prstene, ktoré vzali nacisti väzňom v koncentračnom tábore Buchenwald. (Zdroj: Wikipedia)

LONDÝN - Znie to síce ako stratený scenár k ďalšiemu filmu o Indianovi Jonesovi, ale holandský archeológ aj tak tvrdí, že rozlúštil tajomstvo vedúce k nacistickému zlatu. Dostal sa k nemu vraj cez partitúru, ktorá je vlastne "zakódovanou mapou pokladu".

Leon Giesen (51) už učinil tri pokusy o vykopanie pokladu pri Mittenwalde, na nemecko-rakúskych hraniciach, ale zatiaľ nemal úspech. Svoje pátranie založil na partitúre k nedávno zverejnenej skladbe s názvom "March Impromptu" od klasického skladateľa Gottfrieda Federleina, ktorý zomrel v roku 1952.

Verí, že v slovách "Wo die Matthias Saiten Streichelt" sa v skutočnosti nachádza odkaz na Mittenwald a jeho obyvateľa Matthiasa Klotza, legendárneho husliara. Podľa neho sú tiež do skladby zakomponované "koľaje", ktoré v roku 1940 prechádzali cez Mittenwald a posledná veta o "konci tanca" naznačuje, že tu bolo zlato stopnuté.

Podľa nemeckého portálu Spiegel Online nariadil Hitler v posledných dňoch pred pádom Tretej ríše svojmu osobnému tajomníkovi Martinovi Bormannovi zakopať nečestne získané zlato niekde v bavorských horách. Potom dostal pokyny, aby na partitúru zaznamenal písmená, číslice a runy, ktoré by viedli k rozlúšteniu súradníc pokladu. Tá mala byť neskôr doručená kuriérom do Mníchova, ale nikdy tam nedorazila.

Martin Bormann
Zobraziť galériu (2)
Martin Bormann  (Zdroj: SITA)

Asi o 50 rokov neskôr holandský novinár Karl Hammer Kaatee narazil na dokument a vykonal sériu neúspešných vykopávok. Keď toho mal plné zuby, rozhodol sa údajnú mapu poskytnúť verejnosti. Viac šťastia zatiaľ nemá ani Giesen, ktorý našiel zopár vriec s kovovými predmetmi, ale nič, čo by malo reálnu hodnotu. Je však presvedčený, že jeho lov nebude márny, ak získa peniaze na ďalšie vykopávky.

"Je to ako mapa pokladu, ktorú nemožno dešifrovať," povedal nemecký historik Jürgen Proske pre Spiegel. "Mohla by to byť truhla s pokladom, ale mohol by to byť len poklop."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu