Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Hrozivé spovede o novej droge: Ľudia vyzerajú ako chodiace mŕtvoly!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOWETO - Na otvorenom priestranstve neďaleko juhoafrického predmestia Soweto fajčí niekoľko mladých mužov a žien tesne po dvadsiatke novú zmes drog nyaope. Niektorí sú tak zdrogovaní, že vyzerajú ako chodiace mŕtvoly. "Študovala som, ale odišla som kvôli drogám. Vypadla som zo školy, keď som mala štrnásť," povedalo spravodajcovi BBC dievča menom Thule, u ktorého nemožno prehliadnuť jeho sklené oči.

Žiadnu budúcnosť pre seba vraj nevidí. Má len šestnásť a je závislá na krajne návykovej droge, ktorá sa šíri po celej krajine a denne sa na ňu chytia nové obete. Nyaope je belavý prášok - heroín nízkej kvality zmiešaný s takými látkam, ako je jed na potkany a niekedy aj s rozdrvenými liekmi určenými pre HIV pozitívnych. Keď sa nasype na marihuanu, vznikne vysoko návykový, život úplne rozvracajúci kokteil.

"Musím toto fajčiť, je to náš liek. Nemôžeme bez toho žiť. Keď nebudem fajčiť, ochoriem," povedal ďalší užívateľ tejto drogy, ktorý si neželal uviesť svoje meno. Hoci sú v rauši, všetci miestni závislí hovoria, že chcú prestať, pretože im došlo, že ich uväznila droga, ktorá ich posiela tam, odkiaľ niet návratu.

"Keď sme boli mladí, tak sme skúsili najprv marihuanu, a potom sme experimentovali s niečím tvrdším," hovorí tridsaťdvaročný Kabelo, ktorý je teraz závislý práve na nyaope. "Dneska ale mladí začínajú rovno s nyaope, idú rovno na tvrdé drogy."

Dvadsaťtriročná Nomvula, ktorá si roluje ďalšieho jointa prstami s jasne ružovo nalakovanými nechtami, dodáva: "Rodina mi chce pomôcť. Majú pocit, že by pre mňa mohlo väzenie zafungovať ako odvykacia kúra."

Jedna dávka stojí len o málo viac než dva doláre, čo je relatívne lacné. Ale ako sa im rozpadá život, začnú závislí čoskoro kradnúť, aby mali na svoj ​​návyk. Urobia si nepriateľov z vlastnej rodiny a znepriatelia si zvyčajne aj nesmierne priateľskú komunitu.

Ephraim Radebe, ktorému sa zo závislosti pomaly darí dostať, hovorí, že ho chytili ľudia na ulici neďaleko jeho domu. "Sadli si na mňa, mlátili ma tehlami a hovorili, že musím umrieť. Potom jeden muž priniesol benzín a chcel ma zapáliť," rozpráva. Stále vraj bol chorý a unavený a už toho mal dosť. Zatiaľ sa mu podarilo zostať "čistý" dva mesiace, k veľkej úľave svojej matky, ktorej život sa zmenil v peklo.

"Keď som prišla domov, dala som si dole náušnice a dala ich do kabelky," spomína jeho matka Rose Radebeová. "Druhý deň ráno boli preč. Kradol nielen moje veci, ale aj v dome mojej matky a u susedov. Toto ničí rodičov ešte viac ako ich deti, pretože sa každý deň pýtate sami seba: 'Čo som urobila zle?'".

Hoci obsahuje heroín, nebola zatiaľ droga nyaope zaradená medzi nelegálne látky, a to podľa juhoafrickej vlády marí snahu stíhať prípady, ktoré sa jej týkajú. Objavili sa dokonca správy o policajných dôstojníkoch, ktorí boli spolčení s dílermi.

Nyaope sa dá prevažne zohnať v provincii Gauteng okolo Johannesburgu, ale podobná zmes, nazývaná whoonga, je dostupná aj na uliciach v Durbane. Komunity v Západnom Kapsku zase ničí kryštalický metamfetamín, známy ako tik.

V čase, keď počet závislých na drogách rýchlo stúpa, sľúbila vláda, že nechá vytvoriť odvykacie stredisko v každej z deviatich provincií. Súdiac podľa rýchlosti, s akou sa nyaope v spoločnosti šíri, je ale viac než jasné, že snaha vlády je zatiaľ zúfalo slabá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu