Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vo svete vyčíňa nová droga: Pančovaná Molly zabila už dvoch ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: smeharbinger.net)

NEW YORK - Všetci v USA teraz hovoria o Molly. Ale s výnimkou hŕstky mladých ľudí ešte donedávna nikto ani len netušil, o čo ide. Až dokým na ňu tento víkend nezomreli dvaja ľudia na newyorskom hudobnom festivale.

Sladko znejúce meno patrí droge v štýle extázy, ktorá bola zrejme príčinou smrti dvadsaťročnej Olivie Rotondovej a o tri roky staršieho Jefferyho Russa počas hudobného festivalu Electric Zoo. Štyria ďalší účastníci skončili na jednotke intenzívnej starostlivosti a trojdňový festival, ktorý pritiahol desiatky tisíc divákov, bol zrušený pred svojím posledným dňom v nedeľu kvôli "vážnym zdravotným rizikám," uviedol úrad starostu.

Hovorkyňa newyorského policajného odboru AFP potvrdila, že úmrtie zrejme bolo spojené s "narkotikom známym Molly". Mnoho užívateľov predpokladá, že táto droga je "čistou formou MDMA čiže extázy, halucinogénnej látky, ktorá je často pančovaná nebezpečnými substanciami.
"Nie je na tom ale vôbec nič čistého," povedala hovorkyňa newyorského odboru Úradu pre potláčanie narkotík (DEA) Erin Mulveoyvá. Táto droga je podľa nej úplne syntetická, založená na stimulante methylone, ktorý sa do krajiny dostáva z miest, ako je Kanada, Čína alebo India a spracováva sa do kapsúl alebo na prášok, aby sa dala prehĺtať alebo šnupať.

Z Molly sa počas posledného roka postupne stáva najobľúbenejšia droga tanečnej generácie, keď do populárnej kultúry prenikla prostredníctvom niektorých celebrít, ktoré sa o nej zmienili. Madonna napríklad vyvolala rozruch, keď vlani prišla na pódium hudobného festivalu v Miami so slovami: "Koľko z vás sa tu už stretlo s Molly?". Neskôr tvrdila, že hovorila o piesni svojho priateľa - v nej sa spieva o dievčati menom Molly, vďaka ktorej sa mu chce tancovať.

O Molly spieva aj hip-hopová hviezda Kanye West a Miley Cyrus, ktorej text "dancing with Molly" v piesni We Can't Stop vypípali počas hudobných cien MTV.

"Je to niečo ako posvätenie. Keď o tom vie Madonna a Miley, potom by som to mal poznať aj ja," hovorí odborník na populárnu kultúru Syracuskej univerzity Robert Thompson. Nevinne znejúce pomenovania prirovnal k prezývkam, ktoré používali predchádzajúce generácie - Mary - Jane pre marihuanu či Lucy in the Sky with Diamonds od Beatles pre psychadelickú drogu LSD.

Toto označenie sa stalo istým druhom žartu pre zasvätených. Jedna z fotografií kolujúcich po festivale Electric Zoo ukazuje päť kamarátok v neónových žltých topoch, na ktorých mali každá jedno z písmen vytvárajúcich dokopy slovo Molly. Je to tiež maskovaný spôsob, ako mladí môžu hovoriť o užívaní drog na sociálnych sieťach.

"Decká píšu na Twitteri: "Dnes večer sa stretnem s Molly" a ich rodičia nemajú tušenie, kto tá Molly je," povedala Mulveyová z DEA . Neškodné meno je podľa nej ďalším spôsobom, ako sa distribútori snažia svoj ​​produkt urobiť príťažlivým pre tínedžerov a vysokoškolákov. "Videla som Molly v ružovej kryštalickej podobe, vyzerala ako cukrovinka," dodala Mulveyová a varovala, že napriek jej reputácii ako menej škodlivej drogy na nej nie je vôbec nič bezpečné."Je to stimulant, ktorý má veľmi škodlivé účinky, stúpa telesná teplota, človek skoro horí zvnútra. Zvyšuje krvný tlak, užívateľ môže upadnúť do kómy. Ľudia si myslia, že im to dodá eufóriu, ale nakoniec skončia na pohotovosti. Po celých Spojených štátoch sme to zaznamenali, dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu