Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najstaršieho československého holuba zabila kuna: Pochádzal z Košíc a lietal už za Husáka!

Najsatrí český holub sa vyliahol v Košiciach Zobraziť galériu (3)
Najsatrí český holub sa vyliahol v Košiciach

BŘEZNÍK – Doteraz najstaršieho českého holuba, ktorý sa v roku 1987 vyliahol v Košiciach, roztrhala kuna. Majiteľ je zronený. Dúfal, že jeho Sonix, ktorý lietal ešte, keď na Pražskom hrade sedel prezident Husák, sa dĺžkou svojho života zapíše do Guinnessovej knihy rekordov.

Holub, ktorý sa volal Sonix, lietal ešte za čias Československa. Nanešťastie na najstaršieho českého holuba zaútočila kuna. Bola to jednoducho smola, lebo zo šesťdesiatich holubov v holubníku si vybrala práve toho najstaršieho.

Chovateľ Miloš Nevrkla chce za to kunám vyhlásiť vojnu. Ako sa vyjadril pre idnes.cz: „Mal 26 rokov. Starší holub v Čechách nebol. Volal sa Sonix. Mám tam šesťdesiat iných holubov, no kuna rozhrýzla práve starého Sonixa. Celú noc som nespal. Sedím doma a ani sa mi nechce ísť do holubníka. Odhodlávam sa, že pôjdem tú skazu odfotiť. Za to vyhlásim kunám vojnu.“

Najsatrí český holub sa
Zobraziť galériu (3)

Poštový holub bol zapísaný aj v Českej knihe rekordov. Skúsený majiteľ však dúfal, že sa jeho holub dostane aj do Guinnessovej knihy svetových rekordov. Tam je zapísaný holub, ktorý sa dožil tridsať rokov. Chovateľ veril, že tridsiatku so svojim holubom prekoná. Sonix bol, podľa jeho slov, stále vo forme, i keď už často nelietal a väčšinu dňa prespal. Nešťastný a skormútený chovateľ chce svojho obľúbeného holuba zakopať na záhrade a urobiť mu tam krížik.

Najstarší český holub sa vyliahol v roku 1987. Miloš Nevrkla spomína: „Pochádzal od chovateľa Jána Popíka z Košíc. Ja som si ho požičal pred osemnástimi rokmi, pretože sa mi veľmi páčil. Bol to nádherný holúbok. Jeho pôvodný majiteľ zomrel, a tak mi už ostal.“

Podľa chovateľa Nevrklu sa poštové holuby dožívajú priemerne dvanásť až pätnásť rokov. Keď majú sedem až osem rokov strácajú výkon. Máloktorý chovateľ si ich necháva na dožitie.

Prvenstvo medzi českými holubmi dokazuje krúžok, ktorý mal na nohe s dátumom vyliahnutia. Dvadsaťšesťročný rekordman kmeňa Fabry – Sion zožal v mladosti veľa úspechov v poštových súťažiach. Lietal hlavne na dlhé trate nad tisíc kilometrov. Za posledných osemnásť rokov nechal po sebe desiatky potomkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu