Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Nechty sú zrkadlom nášho zdravia

Nechty sú zrkadlom nášho zdravia Zobraziť galériu (2)
Nechty sú zrkadlom nášho zdravia (Zdroj: Canespor)

Zdravé nechtové platničky sú hladké, mierne klenuté, lesklé, priesvitné, ružovej farby. Tvar nechtov je ovplyvnený dedičnosťou a môže byť oválny, okrúhly alebo štvorcový.

Prečo sa naše nechty menia?

Zmeny na nechtoch vznikajú z rôznych dôvodov. Na rukách sa najčastejšie vyskytuje ich pozdĺžne alebo priečne štiepenie v dôsledku častej práce s čistiacimi prostriedkami, vo vode a vlhku.
Pozdĺžne ryhovanie nechtov sa vyskytuje skôr vo vyššom veku, pri poruchách periférneho prekrvenia, ale aj pri rôznych kožných a interných ochoreniach. Často náhle vzniknutá priečna ryha poukazuje na prekonané ťažšie ochorenie, ale môže byť dôsledkom poranenie. Niekedy sa vyskytuje pri chronickom ekzéme.
Zmeny môžu nastať aj v hrúbke nechtov. Hrubšie nechty, predovšetkým na palcoch nôh, sú častejšie u starých ľudí. Vznikajú tlakom nevhodnej obuvi. Niekedy môžu a narásť do niekoľkých cm.  Zhrubnuté nechtové platničky sú znakom aj niektorých kožných chorôb napríklad lupienky, hubových infekcií a podobne.
Na nechtoch niekedy dochádza k zmene zafarbenia. Biele nechty zafarbené celoplošne alebo len biele čiary prípadne bodky vznikajú napríklad po poranení, pri strese, pri niektorých infekčných, srdcových a zažívacích chorobách. Čierne sfarbenie je spôsobené pigmentom alebo poranením. Pod nechtovou platničkou sa môže nachádzať aj jeden z najzhubnejších nádorov, melanóm. Žlté nechty sa potom môžu objaviť pri užívaní niektorých liekov a pri infekciách kvasinkami.


Najčastejšie zmeny na nechtoch bývajú dôsledkom plesňovej infekcie. Infekcia najprv zasahuje medziprstie nôh, odkiaľ sa šíri na nechty. Asi tretina plesňových infekcií v medziprstí nôh vedie k ochoreniu nechtov. Nechty na nohách sú štyrikrát častejšie postihnuté ako na rukách.
Poškodenie nechtov môže byť aj samostatné, spôsobené kvasinkami, ktoré sa bežne vyskytujú na koži.

Liečby plesne nechtov

V minulosti sa takáto infekcia nechtových platničiek riešila chirurgicky, strhnutím nechta. Dnes sa pleseň nechtov lieči pomocou účinných protiplesňových prípravkov, ktoré sú voľno predajné. Medzi takéto liečivá patrí napríklad liek Canespor. Liečba plesne nechtov je ale predsa len už celkom komplikovaná, pretože postihnutú časť nechtu je vhodné odstrániť.  Výhodou prípravku Canespor sada na nechty je práve to, že lieči a zároveň postihnuté časti nechtu bezbolestne odstraňuje. Nechtová sada Canespor je určená pre prvú fázu liečby, ktorá trvá cca 2 týždne. Po prvej časti liečby, ktorá končí odstránením či stenčením nechtu je však nutné pokračovať ešte ďalším krokom. Aplikácia Canespor krému pomôže k plnému doliečeniu a minimalizácii návratu infekcie. Krém je vhodné používať až do rastu zdravého nechtu. Pri rozsiahlejšom postihnutí nechtov navštívte ale vždy dermatológa.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu