Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šesť mužov znásilnilo dievča (16) a zmrzačilo: Ich trest je výsmechom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NAIROBI - Už viac ako milión ľudí v Keni podpísal petíciu, ktorá požaduje spravodlivosť pre brutálne znásilnenú šestnásťročnú dievčinu, ktorá pri júnovom útoku šiestich mužov utrpela vnútorné zranenia a skončila na vozíku. Dievča poznalo mená troch útočníkov - ale tí mali za trest len pokosiť trávu, napísala agentúra AFP.

Samotný útok i absencia spravodlivého trestu vyvolali rozhorčenie v Keni a spustili podpisovú kampaň, v ktorej podľa pondelňajších údajov už viac ako milión ľudí podporil petíciu žiadajúcu spravodlivý trest.

Dievča známe pod pseudonymom Liz napadla zbila a znásilnila skupina šiestich mužov, keď sa v júni vracala z pohrebu svojho dedka v západnej Keni. Po čine útočníci svoju obeť - krvácajúcu a v bezvedomí - hodili do hlbokej odpadovej šachty. Dievčina časť útočníkov poznala. Troch z nich priviedli miestni dedinčania na policajnú stanicu po tom , čo sa správa o znásilnení rozšírila.

Ale trojica mala za trest "len pokosiť trávu okolo policajnej stanice a krátko potom ich prepustili", povedala matka dievčaťa miestnym novinám.

Napadnutá dievčina skončila na vozíku so zlomeninou chrbtice, ktorú utrpela buď pri bití, alebo pri páde do šachty. "Chcela by som sa dočkať spravodlivosti," povedala kenskému denníku The Nation, ktorý správu o jej prípade priniesol ako prvý a vedie kampaň zahŕňajúcu aj získanie peňazí na nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť. "Chcem aby tých, čo ma napadli, zatkli a potrestali."

Znásilnenie predstavuje v Keni značný problém a polícia ho často neberie vážne. Vládne štúdie v roku 2009 zistili, že obeťou sexuálneho násilia je až pätina žien a dievčat; iné prieskumy uvádzajú ešte vyššie počty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu