Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jedinečný nález vedcov v Nevade: Najstaršie severoamerické petroglyfy!

Vedci potvrdili v Nevade najstaršie severoamerické petroglyfy Zobraziť galériu (2)
Vedci potvrdili v Nevade najstaršie severoamerické petroglyfy (Zdroj: SITA)

PYRAMID LAKE - Minimálne 10 000 rokov majú petroglyfy, objavené v púštnej oblasti amerického štátu Nevada. Vedci potvrdili, že ide o najstaršie obrazy vytesané do kameňa v celej Severnej Amerike, informovala dnes agentúra AP.

Starobylé petroglyfy sa našli v blízkosti vyschnutého jazera Pyramid Lake nachádzajúceho sa v púšti na severe Nevady. Na rozdiel od podobných nálezov z neskorších období, zobrazujúcich prevažne zvieratá či zbrane, ide v tomto prípade o abstraktné geometrické obrazce. 

Experti zatiaľ nevedia, aké etnikum alebo kultúra stojí za vytvorením nevadských petroglyfov, nájdených na území rezervácie miestneho indiánskeho kmeňa Pajutov. 

Vedci potvrdili v Nevade
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

"Pôvodne sme si mysleli, že ľudia žijúci pred 12 000 - 10 000 rokmi boli primitívni. Ich umelecké vyjadrovanie a technologická zručnosť nám však o nich vytvára úplne iný obraz," uviedol Eugene Hattori, kurátor z Nevadského štátneho múzea v Carson City. 

Pomocou rádiokarbónovej metódy datovania vedci dospeli k záveru, že obrazce vznikli v období pred 10 500 - 14 800 rokmi, takže ide o najstaršie petroglygy nájdené na severoamerickom kontinente. Hattori je spolu s geochemikom Larry Bensonom autorom štúdie o petroglyfoch od jazera Pyramid Lake, publikovanej v augustovom vydaní odborného časopisu Journal of Archaeological Science.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu