Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vo Florencii vrcholí pátranie po pozostatkoch Mony Lisy

Mona Lisa
Mona Lisa

FLORENCIA – Talianski vedci odkryli hrobku rodiny Francesca Del Gioconda, do ktorej sa koncom 15. storočia privydala Lisa Gherardiniová. Predpokladajú, že pomocou analýzy DNA pozostatkov, ktoré sú v hrobke, sa im podarí s istotou určiť, ktorá zo skôr nájdených kostier patrí legendárnej Mone Lise.

Taliansky vedec Silvano Vinceti otvoril starú rodinnú hrobku pod florentskou bazilikou Najväčšieho zvestovania. V hrobke sú pochovaní synovia Lisy Gherardiniovej, ktorá stála v 16. storočí ako model slávnemu Leonardovi da Vinci. Vďaka analýze ich pozostatkov chcú vedci zistiť, ktorá z už skôr nájdených kostier v podzemí bývalého kláštora uršuliniek patrí ich matke. Testom DNA by tak mohli vedci pravú Monu Lisu konečne odhaliť. Mona Lisa sa totiž po smrti svojho manžela uchýlila do tohto kláštora a stala sa mníškou.

Zatiaľ však vôbec nie je isté, že sa pozostatky Mony Lisy podarí identifikovať. Vedci ale veria, že sú na dobrej ceste. Na základe vyjadrenia Silvana Vincetiho, šéfa talianskej rady pre kultúrne dedičstvo, ktorý sa vyslovil pre agntúru ANSA, idnes.cz uvádza, že v súčasnosti prebieha rádiokarbónová analýza troch z ôsmich kostier nájdených v kláštore uršuliniek, ktoré mohli patriť Lise Gherardiniovej. Táto metóda vedcom napovie, ktoré z pozostatkov pochádzajú z prvej polovice 16. storočia. Potom budú  vedieť, ktorú z kostier majú podrobiť analýze DNA.

Hrob Mony Lisy hľadajú Taliani roky. Už niekoľkokrát sa ale v konečnej fáze ukázalo, že kostra, o ktorej sa domnievali, že patrí renesančnej dáme Lise, patrí niekomu inému.

Ak sa vedcom podarí pozostatky nájsť, chcú sa pokúsiť zostaviť podobu Lisy Gherardiniovej a porovnať ju s jej pravdepodobným portrétom. Chcú sa dozvedieť aj to, či netrpela nejakou telesnou chybou, ktorá by mohla tajuplný úsmev vysvetľovať. Niektorí vedci totiž špekulujú o tom, že dáma na obraze mohla ukrývať zlý chrup alebo trpieť vrodenou chybou.

Existujú však aj špekulácie o tom, že renesančný maliar najprv maľoval seba a potom sa premaľoval. Leonardo je považovaný za génia minulého tisícročia. Aj preto vedci stále skúmajú záhadný úsmev, ktorý podľa nich ešte stále veľa ukrýva. Niektorí sa dokonca nazdávajú, že ide o šibalské ukrývanie jeho geniality, pretože je známe, že svojimi dielami a vynálezmi predbehol svoju dobu o päťsto rokov. Akoby svojim úsmevom Mona Lisa prezrádzala, že vie viac, než my ostatní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu