Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odhalili tajomstvo klinickej smrti: Odkiaľ pochádza svetlo na konci tunela

(Zdroj: hangthebankers.com)

BRATISLAVA - Vidina vlastného tela na operačnom stole, svetlo na konci tunela, či zrýchlený priebeh celého života. Takéto zážitky mávajú ľudia, ktorí prežijú vlastnú klinickú smrť a podarí sa im prinavrátiť vedomie.

Vidiny, ktoré ľudia mávajú počas klinickej smrti, sa zrejme dočkali celkom pozemského vysvetlenia. Zverejnil ho americký odborný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Tímu vedcov z Michiganskej univerzity sa podarilo nasimulovať stav klinickej smrti u potkanov. Prostredníctvom anestézy u nich vyvolali zástavu srdca a pri tom pozorovali aktivitu potkaních mozgov. "Zistili, že sú podobné ako u živého zvieraťa, ale až osemnásobne silnejšie. U všetkých sledovaných zvierat na tridsať sekúnd prudko vzrástla vysoko synchronizovaná aktivita mozgu," píše o objave server Novinky.cz. Vedcov podľa vlastných slov prekvapila extrémne silná aktivita mozgu v prvých okamihoch klinickej smrti. Doposiaľ sa domnievali, že spolu so zastavením srdca ustáva aj aktivita mozgu.

"Zníženie hladiny glukózy a kyslíka spôsobené zástavou srdca môže stimulovať mozgovú aktivitu, ktorá je typická pre stav vedomia. Dáva tak prvý vedecký rámec pre zážitky blízkej smrti, o ktorých hovoria mnohí, ktorí prežili zástavu srdca," povedal Jimo Borjigin, šéf vedeckého tímu.

Ak sa výsledky z experimentu na potkanoch dajú preniesť na ľudí, znamenalo by to, že v momente zástavy srdca sa naše mozgy vybudia k extrémne silnej aktivite. Tá sa môže prejaviť ako vidina svetla na konci tunela, alebo vlastného tela obklopeného lekármi. Podľa expertov však bude nutné ďalšie skúmanie ľudského mozgu, kým dospejeme k tak jednoznačnému záveru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu