Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čínsky chlapec (8) trpí zriedkavým ochorením: "Mení" sa na rybu!

Pan Xianhang Zobraziť galériu (2)
Pan Xianhang (Zdroj: sun jinbino)

PEKING - Osemročný Číňan nemôže v noci spávať kvôli zriedkavému ochoreniu, ktorého ho postihlo. Pan Xianhang, známy medzi miestnymi obyvateľmi ako "rybí chlapec", totiž trpí zhrubnutím kože a neuveriteľným svrbením.

Lekári mu pri narodení diagnostikovali genetické ochorenie nazývané ichtyóza a Pan celý ​​život bojuje s neznesiteľnou bolesťou, prehriatím organizmu a extrémnym svrbením. Podľa argentínskeho denníka El Periodico chlapcova matka uviedla, že za pokrok by považovala už len to, keby jej syn mohol chodiť do školy bez toho, aby ho neustále dráždila pokožka. Ochorenie totiž spôsobilo ťažké kožné abnormality, ktoré majú vplyv na tvar viečok, nosa, úst, uší a zároveň obmedzujú pohyb nôh a rúk.

Čínsky chlapec (8) trpí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: sun jinbino)

Odhaduje sa, že každý rok sa narodí vyše 16 000 detí s nejakou formou ichtyózy, ktorá sa líši v závažnosti symptómov. V súčasnosti však na ňu neexistuje žiadny liek a príznaky môže zmierniť iba napríklad chladná voda, ktorá zabraňuje prehriatiu alebo hustý krém, ktorý pomáha pri praskaní pokožky. Zdravotníci momentálne ale hľadajú aj iné spôsoby, ako by mohli chlapca liečiť.

Pan však ani zďaleka nie je prvým medializovaným prípadom tohto ochorenia, ktorý zaplnil prvé stránky novín. Už minulý rok vznikol dokumentárny film o 18-ročnom mentálne postihnutom vietnamskom chlapcovi, ktorý ležal s rovnakým ochorením na špeciálnom oddelení nemocnice v Saigone. Jeho príbeh bol o to silnejší, že musel vyrastať bez rodičov ako sirota.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu