Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Astronómovia objavili 14. mesiac planéty Neptún

Astronómovia objavili 14. mesiac planéty Neptún
Astronómovia objavili 14. mesiac planéty Neptún (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Astronómovia objavili na archívnych snímkach zhotovených Hubblovým vesmírnym ďalekohľadom nový mesiac planéty Neptún. Obežnica má priemer len asi 20 kilometrov a unikla aj pozornosti kozmickej lode Voyager 2, ktorá okolo Neptúna preletela v roku 1989, oznámila v pondelok vo Washingtone americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Ide o 14. známy mesiac Neptúna, ktorý okolo neho obieha vo vzdialenosti viac ako 105.000 kilometrov. Jeden obeh mu trvá v 23 hodín.

Jeho objaviteľom je astronóm Mark Showalter, ktorý pomocou počítačového programu hľadal mesiace v prstencoch úlomkov obiehajúcich okolo Neptúna.

Showalter s kolegami teraz premýšľajú nad názvom mesiaca, ktorý navrhnú Medzinárodnej astronomickej únii, keďže tá má posledné slovo v tejto veci. Nový prírastok zatiaľ nesie katalógový názov S/2004 N 1.

"Meno bude z rímskej a gréckej mytológie a bude sa týkať postáv, ktoré sa vzťahujú k Neptúnu, bohu oceánov," povedal Showalter agentúre Reuters.

Neptúnov najväčší mesiac Triton bol objavený v roku 1846, len niekoľko dní po objavení samotnej planéty. Druhý v poradí je Proteus, objavený sondou Voyager 2, tretím je Nereida.

Planétou s najväčším počtom mesiacov v našej slnečnej sústave je Jupiter - astronómovia ich doteraz objavili 67.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu