Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poznáme ďalší dátum konca sveta: Vedci vraj vedia, čo a kedy nás vyhubí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: plnielanu.sk)

ST. ANDREWS - A je to tu! Vedci vypočítali ďalší dátum konca sveta, tentokrát už vraj definitívny. Bude súvisieť s čoraz viac stúpajúcimi teplotami na Slnku, ktoré budú na našej planéte schopné prežiť len mikroorganizmy žijúce hlboko pod zemou. Informoval portál bbc.co.uk.

Táto správa nás veru nepoteší. Odborníci zo škótskej Univerzity v St. Andrews najnovšie určili, kedy dôjde ku koncu sveta. Hoci sa ho nikto z nás nedožije, myšlienka na to, že Zem raz zanikne, na srdci určite nezahreje.

A kedy má spomínaná apokalypsa vlastne prísť? Vedci pomocou počítačového modelu, ktorý približuje, aké podmienky budú na Zemi panovať v ďalekej budúcnosti, určili, že sa tak stane o dve miliardy rokov.

Celý proces odštartuje nedostatok oxidu uhličitého v atmosfére, ktorý sa paradoxne v súčasnosti označuje za vinníka globálneho otepľovania. V dôsledku čoraz silnejšieho slnečného žiarenia bude totiž dochádzať k masívnemu odparovaniu. Za zhruba miliardu rokov nebude vo vzduchu dostatok oxidu uhličitého na to, aby dochádzalo k fotosyntéze a rastliny tým pádom zmiznú z povrchu zemského. Následne sa spustí reťazová reakcia; postupne vyhynú aj bylinožravce, mäsožravce a prakticky všetok život na Zemi.

V priebehu ďalšej miliardy rokov sa vyparia všetky oceány. Jedinými tvormi, ak sa ich tak dá nazvať, ktoré prežijú, budú jednobunkové mikroorganizmy, tzv. extrémofily, ktoré sa nachádzajú napríklad v Yellowstonskom parku.

"Voda je nevyhnutná pre všetky živé bytosti na našej planéte. Nakoniec ostane len pár kvapiek hlboko pod zemou, okolo ktorých sa budú zoskupovať extrémofily," vysvetlil Jack O'Malley z Univerzity v St. Andrews s tým, že približne o 2,8 miliardy rokov vyhynú aj ony.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu