Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Rodina chce vidieť všetky krásy sveta: Onedlho môže oslepnúť!

(Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Britský otec Jim Appleton (39) zasvätil život svojim deťom a chce, aby spoznali, čo najviac zákutí a krás našej planéty. Je totiž možné, že kvôli zriedkavému dedičnému ochoreniu čoskoro všetky oslepnú.

Samuel (20), Pheonix (17), Flynn (8), Willow (7), Quinn (5), Eli (3) a Jim-Bob (10 mesiacov) trpia Leberovou hereditárnou optickou neuropatiou. Ide o ochorenie, ktoré ničí bunky v zrakovom nerve a spôsobuje slepotu, zvyčajne vo veku okolo 21 rokov.

Všetkých sedem detí zdedilo genetické ochorenie od svojej matky Sherie (37).  Aj ona môže oslepnúť v neskoršom veku, keďže ženy nositeľky postihuje neskôr ako mužov.

"Chceme, aby deti robili a videli tak veľa, ako môžu. Múzeá, jednodňové výlety, dovolenky pri mori. Každý prejav záujmu je podporovaný - hudobná výchova, skauting. Každý deň je požehnaním," uviedol Jim Appleton z Tadley v grófstve Hampshire pre portál dailymail.co.uk.

Ich prvé dieťa, Samuel bol tesár, kým nestratil zrak na jeseň minulého roka. Preškolil sa však na maséra a založil spoločnosť s názvom Blind Sensations. Jeho otec dúfa, že ďalšie deti budú rovnako úspešné, ak oslepnú.

Rodina sa o dedičnej chorobe dozvedela iba vlani, keď ochorel Samuel. Spočiatku sa domnievala, že má rakovinu, ale v auguste 2012 mu diagnostikovali optickú neuropatiu. Stalo sa tak iba niekoľko týždňov pred tým, než oslepol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu