Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ženy pre krásu podstupujú novú bolestivú operáciu: Má tragické následky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: japantimes.co.jp)

SOUL - Aby juhokórejské ženy dosiahli estetickú dokonalosť, podstupujú aj tie najväčšie obete: poslednou módou v Južnej Kórei je chirurgická úprava čeľuste. Táto operácia je pritom nielen bolestivá, ale môže viesť v polovici prípadov až k tragickým následkom. Medzi riziká patrí strata citlivosti, v krajnom prípade ale tiež ochrnutie, poznamenala agentúra AFP.

Takzvaná ortognatická chirurgia, ktorá sa zaoberá správnym uložením čeľuste, sa predpisuje v prípade anomálií. To sú napríklad prípady, kedy má človek vystupujúcu čeľusť. Zákrok ale umožňuje tiež umiestniť zuby do správnej polohy a vracia tvári jej harmóniu.

Vo východnej Ázii ide ale hlavne o to, prispôsobiť sa kánonom exotickej krásy, ktoré vyžadujú chudú tvár v tvare V, zdvihnutý, nie ploský nos a veľké, nie však šikmé oči.

Avšak "operácia čeľuste mení vzhľad oveľa výraznejšie, než napríklad botox alebo operácia nosa, pretože modifikuje celý skelet tváre", hovorí profesor ortodoncie na univerzite v Soule Čche Čin-jong. "Je to veľmi zložitá a potenciálne nebezpečná operácia. Veľmi nerád vidím ľudí, ktorí zjavne nemajú žiadnu vadu a k operácii sa uchyľujú len preto, aby vyzerali podľa súčasnej módy," dodáva.

"Táto operácia sa vykonáva preto, aby sa upravila deformácia čeľuste. Nemôžeme ale niekomu vyčítať, že sa dá operovať len preto, aby si zlepšil výzor v krajine, ako je Južná Kórea. Teda v krajine, kde je krása nadovšetko, najmä u žien," hovorí lekár, ktorý je členom Kórejskej spoločnosti plastickej chirurgie. Podľa tohto lekára, ktorý nechcel uviesť svoje meno, nie je počet sťažností priamo spojený s podstatou operácie, ale s tým, že sa pre ňu rozhoduje čoraz väčší počet žien.

Podľa nedávnej štúdie má 52 percent operovaných nejaké pooperačné komplikácie. Združenie na ochranu spotrebiteľov vlani registrovalo 89 sťažností, zatiaľ čo v roku 2010 ich bolo 29. Toto číslo samozrejme ďaleko pokrivkáva za realitou.

"Ústa sa mi presunuli smerom doľava a horná čeľusť mi stuhla," povedala jedna z pacientok na lekárskom fóre. "Necítim ani, keď mi tečú z úst sliny".

Vlani dvadsaťtriročná študentka po operácii čeľuste spáchala samovraždu. Ako dôvod uviedla, že nemôže hrýzť jedlo a neustále jej tečú slzy, pretože u nej bol nešťastnou náhodou narušený slzný kanálik.

Jeden právnik nedávno navrhol, aby bol pre operáciu čeľuste bez závažných zdravotných dôvodov stanovený vekový limit. Profesorka sociológie Lim In-sok sa však domnieva, že je potrebné sa predovšetkým zamerať na korene posadnutosti vlastným zjavom.

"Kórea je patriarchálny národ, kde ženy potrebujú ako mozog, tak krásu. A častejšie viac krásu ako mozog, ak chcú nájsť prácu, manžela a zdarne prekonávať každú životnú etapu," hovorí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu