Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Mexiku uctievajú rúhačský kult: Utieka sa k svätej Smrti!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

MEXIKO - Kult Santa Muerte, čiže svätej Smrti, ktorý je známou súčasťou mexického folklóru, je podľa Vatikánu rúhačský. Člen pápežskej kultúrnej komisie, kardinál Gianfranco Ravasi ho zároveň označil za "degeneráciu náboženstva". Uviedol spravodajský server BBC.

Kult, ktorý uctieva smrť, v Mexiku zažíva prudký nárast stúpencov. A to najmä v oblastiach, ktoré trpia extrémnym násilím páchaným drogovými kartelmi. Jeho artefaktom je čiastočne zahalená kostra, zvierajúca v ruke napríklad kosu.

Uctievanie smrti sa zrejme datuje už od koloniálneho obdobia. Je výsledkom akéhosi zmiešania domorodých zvykov s tradíciou uctievania svätých, ktorú do krajiny priniesli kresťanskí misionári po jej obsadení Španielskom.

Kardinál Ravasi, ktorý v metropole Mexika vystúpil na rade akcií pre veriacich a ľudí bez vyznania, označil kult za protináboženský. "Náboženstvo oslavuje život, ale tu máte smrť," povedal. "Nie je to náboženstvo len preto, že to ako náboženstvo vyzerá. Je to rúhanie proti náboženstvu," dodal.

V Mexiku uctievajú rúhačský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Kardinál tiež poukázal na to, že kult je obzvlášť populárny medzi členmi drogových kartelov v Mexiku. Zločincov obvinil, že sa do záležitosti toľko miešajú. Podľa Ravasiho by Mexiko, kde viac ako 70-tisíc ľudí bolo podľa odhadov zabitých počas drogového násilia v priebehu posledných šiestich rokov, malo vyslať jasný signál mladej generácii.

"Mafie, obchodovanie s drogami a organizovaný zločin nemajú náboženský aspekt a nemajú nič spoločné s náboženstvom, aj keď využívajú imidž svätej Smrti," podotkol kardinál.

Spoľahlivé údaje o tom, koľko ľudí uctieva svätú Smrť, neexistujú. Pozorovatelia si však všímajú, že oltáre zasvätené kultu sa v Mexiku a medzi mexickými prisťahovalcami v USA množia. Vlani zatkla polícia v severnom Mexiku osem ľudí v súvislosti s rituálnou vraždou dvoch chlapcov a ženy. Vražda podľa prokuratúry súvisela s kultom Santa Muerte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu