Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prvá žena v zozname TOP zločincov: Toto je najhľadanejšia teroristka!

Joanne Chesimardová Zobraziť galériu (2)
Joanne Chesimardová (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zaradil včera vôbec prvýkrát na zoznam najhľadanejších teroristov aj ženu, niekdajšiu černošskú aktivistku, usvedčenú z vraždy. Na 40. výročie zločinu FBI podľa agentúry Reuters zdvojnásobila na dva milióny dolárov odmenu za dolapenie Joanne Chesimardovej (65).

Chesimardovú, ktorá bola najprv členkou radikálneho černošského hnutia "Čierni panteri" a potom ešte radikálnejšej "Čiernej oslobodzovacej armády", odsúdili za vraždu policajta. Ale v roku 1979 utiekla z väzenia v štáte New Jersey na Kubu, kde doteraz žije. FBI tak na výročie vraždy dala najavo, že na staré účty nezabúda.

"Kým si otvorene a slobodne žije na Kube, stále pokračuje vo vyznávaní a propagovaní teroristickej ideológie," vyhlásil zvláštny agent Aaron Ford z pobočky FBI v Newarku v New Jersey. Chesimardová je a bude stíhaná ako "domáca teroristka, ktorá spáchala vraždu policajta". Na odmenu si tak bude môcť robiť nárok ktokoľvek, nech Američan či cudzinec, kto úradom poskytne informácie vedúce k dolapeniu teroristky.

V máji 1973 dvaja policajti zastavili kvôli dopravnému priestupku automobil, v ktorom išla Chasimardová a dvaja jej spoločníci. Po Chasimardovej bolo v tej dobe už vyhlásené pátranie kvôli niekoľkým zločinom vrátane bankovej lúpeže, a tak sa rozpútala prestrelka, pri ktorej bol jeden policajt ranený a druhý zabitý; zostal po ňom trojročný syn.

Chesimardovú chytili a v roku 1977 odsúdili na doživotie. Avšak čoskoro sa jej podarilo utiecť a v 80. rokoch sa objavila na Kube, kde zrejme získala politický azyl. Ostatne aj niektorí ľavicovo orientovaní Američania ju dodnes považujú za obeť rasizmu, ktorej sa vo vlasti vraj nedostalo spravodlivého procesu.

Prvá žena v zozname
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu