Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovák odišiel do Nemecka: Žije v lese pod igelitom a chce postaviť kaplnku!

Slovák sa rozhodol žiť v takýchto podmienkach dobrovoľne.
Slovák sa rozhodol žiť v takýchto podmienkach dobrovoľne. (Zdroj: fkn/Pk)

GRÜNWALD – Skrytý uprostred lesa našiel svoj svet! Slovák Michael B. (30) už takmer dva roky býva v hustom lese neďaleko obce Grünwald pri Mníchove. Oblečeného v špinavých rifliach či spotenom tričku ho nenájdete, rozhodne sa nepovažuje za trhana. Mladý muž sa len jednoducho neplánuje vrátiť k pôvodnému spôsobu života. Reportáž o zvláštnom Slovákovi priniesol nemecký portál Merkur online.

 

Hlboko v lese si Michael vytvoril svoje útočisko. Z dlhých a tenkých kmeňov stromov, lán a igelitových plachiet si vybudoval akýsi úkryt, ktorý skrýva posedenie, malú knižnicu a gril. Vedľa stojí provizórny stan, ten mu slúži na spanie. Úzky chodníček z hliny obkolesuje jeho malé kráľovstvo, ktoré hrdo označuje za „môj domov“.

Žije v lese, umyť a najesť sa chodí do kláštora

Mohlo by sa zdať, že v takomto prostredí býva zúfalý človek, ktorý bezpodmienečne potrebuje jedlo a sprchu. Opak je však pravdou. Jeho tričká, rifle aj topánky sú čisté. Na krku nosí retiazku so zlatým krížom. Trhanom sa rozhodne byť necíti. „Nie som taký nejaký...,“ presviedča.  

Každý deň totiž hlboko veriaci Michael, ktorý hovorí plynule nemecky s jemným slovenským akcentom, navštevuje benediktínsky kláštor sv. Bonifáca v Mníchove. „Tam sa umývam, periem si veci a jem,“ vysvetľuje s tým, že aj adresu bydliska má nahlásenú na tomto mieste.

Pred piatimi rokmi odišiel mladý Slovák z domu, kde nechal svoju mamu a brata. Všetok svoj majetok zanechal bratovi. „Nepotrebujem nič. Peniaze ani majetky nie sú pre mňa dôležité.“ Predtým túžil po deťoch, dome a naozajstnej rodine. Dnes však vie, že: „Moja cesta je ora et labora – modli sa a pracuj.“ Vzorom v tomto smere mu je sv. František z Assisi. Tiež žil v jednoduchých podmienkach v súlade s prírodou.

Michael chce v lese zomrieť!

Počas putovania po kláštoroch v Taliansku a vo Viedni mu mal Boh nariadiť, aby sa vydal touto cestou. „Nie ja som si to vybral, ale Boh si ma vyvolil,“ tvrdí chemický laborant presvedčene. Život v lese uprednostnil kvôli samote. „Môžem sa tu v pokoji sústrediť na Boha.“ Michael zachádza ešte ďalej. „Na tomto mieste chcem zomrieť,“ hovorí so šťastím v očiach.

Jeho kráľovstva však zostalo ukryté len rok. Hlučnými výkrikmi počas modlitieb vzbudil pozornosť náhodných okoloidúcich, ktorí naňho upozornili políciu.

Takto sa prevalilo jeho veľké tajomstvo. Okrem toho, že žil v lese v utajení, si 30-ročný muž naplánoval postaviť vlastnú kaplnku z kameňov, ktoré vykopal. „Je to moje životné prianie.“ Nápad s kaplnkou sa však nepozdáva lesnému hospodárovi Alfredovi Strauchovi, ktorému Michael dokonca predstavil svoje smelé plány. S takým niečím sa Strauch ešte nestretol.  

Boj s úradmi o kaplnku a bývanie

Mladý Slovák síce tvrdí, že má ísť len o 5 x 10 metrovú stavbu, jeho kresba, ktorú predstavil Strauchovi však prezrádza, že by to bol skôr stredoveký hrad ako skromná kaplnka. Stavebný projekt úrady pochopiteľne zamietajú, išlo by o precedens. „Keď to povolíme jednému, otvoríme tak dvere pre ďalších.“ Za problém považuje Strauch už samotný fakt, že Michael žije v lese. „Je to jednoducho zakázané.“

Do polovice decembra 2012 dostal Michael lehotu svoj „príbytok“ odpratať. On však tento termín mlčky prehliadol. „V najhoršom prípade mu hrozí vysťahovanie a zákaz pobytu na tomto mieste.“ O tom však Slovák nechce ani počuť a naďalej pokračuje v kopaní. Už čoskoro chce začať s výstavbou a je mu jedno, čo hovoria úrady. „Moja úloha prichádza ′oveľa viac zhora′.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu