Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ako vypuklo šialenstvo okolo lochnesskej príšery: Čierne, mokré, tiekla z toho voda!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: foxthepoet.blogspot.com)

LONDÝN - Uplynulo 80 rokov od chvíle, kedy hotelová manažérka Aldi Mackayová prvýkrát zazrela "veľrybe podobnú rybu" vo vodách škótskeho jazera Loch Ness. Teraz sa doktor Charles Paxton z Univerzity St. Andrews prehrabáva tisíckou výpovedí očitých svedkov, aby zistil, čo nám môžu povedať. Je možné, že je "Nessie" len sprisahaním pre posilnenie turistického ruchu?, pýta sa spravodajský server BBC News.

Bolo 14. apríla 1933 a pani Aldie Mackayová, manažérka hotela Drumnadrochit, išla s manželom v aute po ceste do Inverness. Pozrela sa na pokojné vody jazera Loch Ness a vtom niečo zazrela. V jednom z zriedkavo poskytnutých rozhovorov o niekoľko rokov neskôr to opísala námornému biológovi a zakladateľovi Projektu Loch Ness Adrianu Shineovi.

"Povedala, že to bolo čierne, mokré a tiekla z toho voda," uviedol Shine. "Plávalo to v kruhu dookola a dolu. Zakričala na manžela: 'Zastav! To zviera!'" žitok Mackayovej 2. mája 1933 zverejnil v denníku Inverness Courier Alex Campbell, vodný správca jazera a novinár na čiastočný úväzok. Všeobecne sa táto výpoveď považuje za prvé "moderné uzretie" príšery v jazere.

V tejto oblasti sa tradoval príbeh írskeho mnícha, ktorý údajne v 7. storočí zazrel "vodného netvora" v rieke Ness. Ale až správa o zážitku Aldie spôsobila hotové šialenstvo. Policajní inšpektori, bankoví manažéri, študenti, mestskí úradníci, vodiči nákladiakov, duchovní, lesní robotníci, vodní správcovia či rybári - tí všetci tvrdili, že príšeru uvideli.

Oblasť zaplavili turisti a "lovci Nessie", takže okolo jazera sa začali tvoriť dopravné zápchy. Medzi tými, ktorí lochnessku údajne zahliadli, bolo aj niekoľko slávnych osobností, napríklad spisovatelia Gavin Maxwell a Compton Mackenzie.

Doktor Paxton zatiaľ preskúmal 800 z tisícky zaznamenaných prípadov, kedy legendárneho tvora niekto zbadal. Podstatná časť z nich pochádza podľa neho od majiteľov kaviarní a hotelov. Práve oni boli nepochybne tými, kto mohol z priživovanej legendy niečo získať. Podľa Visit Scotland "lochnessková turistika" prináša ročne do oblasti zisk viac ako milión libier.

Existuje veľa ľudí, ktorí si na lochnesske postavili slušné živobytie vrátane Shinea, ktorý v súčasnosti vedie v bývalom hoteli pani Mackayovej Stredisko a výstavu Loch Ness. "Nepopieram, že najprv som sem prišiel hľadať slávu a bohatstvo, pretože tu bola prírodná záhada a ja som ju chcel rozlúštiť," hovorí. "Počas rokov som začal byť skeptickejší, ale kupodivu mi to ako skeptickému bádateľovi dosť vynáša. Avšak verím, že veľká väčšina očitých svedkov bola úprimná a neboli opití," dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu