Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Objav na Marse: Americká družica zrejme našla stratenú ruskú sondu!

Mars
Mars (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Americká družica Mars Reconnaissance Orbiter možno objavila zvyšky ruskej sondy Mars 3, ktorá na červenej planéte pristála v roku 1971. Tvrdí to skupina ruských nadšencov na čele s Vitalijom Jegorovom, podľa ktorej je na jednom zo záberov z Mars Reconnaissance Orbiter vidieť časti sondy Mars 3.

Mars 3, spolu so sesterskou sondou Mars 2, vypustili do vesmíru v máji 1971. Zatiaľ čo Mars 2 sa zrútila na povrch Marsu, druhej sonde sa podarilo pristáť a nasledujúcich 14,5 sekundy posielala údaje na Zem. Následne sa ale spojenie prerušilo a odvtedy bola táto sonda stratená. V novembri 2007 však americká sonda Mars Reconnaissance Orbiter vo vysokom rozlíšení odfotila kráter Ptolemaeus, kde Mars 3 pravdepodobne pristála.

Ďalší záber rovnakej oblasti spravila aj minulý mesiac. Práve na ňom Jegorov s kolegami objavil malé objekty, ktoré podľa nich predstavujú padák, tepelný štít, raketový motor a pristávací modul. Predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) uviedli, že na snímke by naozaj mohli byť zvyšky sondy Mars 3, potvrdiť to však zatiaľ nedokážu. Informácie pochádzajú z webstránky www.huffingtonpost.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu