Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Deravá bezpečnosť: Hacker ovládol riadenie lietadla cez mobil!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

AMSTERDAM - Vedeli ste, že na hacknutie lietadla vám postačí aplikácia vo vašom smartfóne? Na tohtoročnej konferencii Hack in Box v holandskom Amsterdame o tom všetkých presvedčil bezpečnostný expert a komerčný pilot Hugo Teso, ktorý predviedol, ako jeho vynález umožňuje ovládnuť stroj priamo zo zeme. A to je už poriadny problém!

Tesovi stačila aplikácia s názvom PlaneSploit a smartfón Samsung Galaxy s Androidom. Ich pomocou dokázal simuláciu na konferencii nakŕmiť falošnými navigačnými údajmi, ktoré zmenili kurz. Podľa neho však existuje ďalší kopec škaredých vecí, ktoré by mohol urobiť. A to nielen zmeniť správy na displeji pilota, rýchlosť, smer či nadmorskú výšku, ale napríklad bez varovania vyklopiť kyslíkové masky pasažierov a vyvolať paniku. "Tento systém dokáže upraviť takmer všetko, čo súvisí s navgiáciou lietadla," povedal Teso pre časopis Forbes.

Teso, ktorý pracuje pre nemeckú poradenskú firmu a 11 rokov pracoval v oblasti IT, použil kódy z reálnych lietadiel, ale testoval ich výlučne v uzavretom prostredí laboratória, keďže skutočný únos stroja by bol podľa neho "príliš nebezpečný a neetický".

Hugo Teso
Zobraziť galériu (2)
Hugo Teso  (Zdroj: internet)

Teso tak isto pripustil, že použil verejne dostupnú počítačovú simuláciu, ktorá nemá rovnakú ochranu proti prepísaniu alebo poškodeniu ako certifikovaný letový softvér. Aj napriek tomu sa mu podarilo dostať do družicového navigačného systému ADS-B, aj do digitálneho dátového prenosu ACARS prenášaného cez VHF rádiové vlny, ktorý umožňuje lietadlám, komunikačným a operačným strediskám komunikovať navzájom.

Do istej miery môže byť upokojujúce aspoň to, že človek má vždy prednosť pred automatickým pilotom, a tak v prípade hacknutia preberá riadenie ľudský faktor. Zmätočné informácie však môžu byť rozhodujúce.

Teso už však vraj spolupracuje s Federálnym leteckým úradom aj Európskou agentúrou pre bezpečnosť, riadiacimi orgánmi, ktoré regulujú postupy letovej bezpečnosti v Spojených štátoch a Európe. Hovorí sa, že obe agentúry už pracujú na náprave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu