Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zázrak pri páde lietadla do mora: Horor na pobreží Bali prežili všetci!

Na pobreží Bali sa do mora zrútilo lietadlo. Zobraziť galériu (8)
Na pobreží Bali sa do mora zrútilo lietadlo. (Zdroj: SITA)

DENPASAR – Na indonézskom ostrove Bali sa neďaleko letiska zrútilo do mora lietadlo spoločnosti Lion Air. Lietadlo smerujúce z mesta Bandung nezvládlo pristávací manéver a skončilo vo vlnách blízko útesov. Zranilo sa 45 cestujúcich, nehodu prežili všetci.

Stroj sa na plytčine ocitol okolo 18-tej hodiny miestneho času, nachádzal sa 200-300 metrov od pristávacej dráhy. Indonézske úrady spočiatku informovali, že na palube Boeingu 737 bolo až 172 pasažierov. Neskôr sa ukázalo, že v lietadle bolo 101 cestujúcich a sedem členov posádky, ktorí haváriu prežili. 

Pasažierov aj posádku evakuovali a previezli na letisko na ošetrenie. Spomedzi cestujúcich sa zranilo 45 ľudí, ktorých previezli do okolitých nemocníc, tlmočil slová hovorcu letiska americký ABC News. Na palube boli len traja cudzinci, z toho jeden Francúz a dvaja ľudia zo Singapuru.

Na pobreží Bali sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa, uviedla AP, úrady nehodu vyšetrujú. Počasie bolo síce daždivé a hmlisté, lietadlo bolo však prakticky nové, v prevádzke len od minulého roka.

Prvé informácie hovorili o tom, že Boeing 737 prešiel pristávacou dráhou a zišiel do mora, keďže pristávacia plocha netypicky siaha až po oceán. Aerolínie však neskôr pripustili, že stroj k dráhe ani nedošiel a spadol do vody tesne pred ňou.

Minúty strachu: Ľudia kričali, báli sa, že sa utopia

Vystrašení pasažieri čakali na záchranárov na krídlach lietadla. Dewi, ktorá pri havárii utrpela zranenia hlavy, hovorí o hrôzostrašných momentoch pred pádom stroja do mora: "Lietadlo bolo pripravené pristáť, keď zrazu pozerám, že sa približujeme k moru a následne sme sa doň zrútili."

Ďalší z cestujúcich si spomína, že ľudia v panike pred utopením kričali. "V lietadle som nechal všetky svoje veci a utekal k núdzovému východu. Dostal som sa z lietadla a plával smerom k záchranárom, ktorí mi pomohli."

Na pobreží Bali sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Podľa šesťdesiatročnej cestujúcej, ktorú vyspovedala miestna televízia "nič nenasvedčovalo haváriu, ale zrazu sme spadli do vody".

Amatérske zábery, ktoré sa objavili na sociálnej sieti Twitter, zobrazujú lietadlo prelomené v zadnej časti trupu stroja. Letisko, kde linka z Londýna plánovala pristáť, je známe svojou pristávacou dráhou, ktorá siaha až po oceán.

Lion Air je najväčšou súkromnou leteckou spoločnosťou v Indonézii. Jej podiel na trhu predstavuje 45 percent. V súčasnosti tieto aerolínie výrazne expandujú vďaka rozmachu leteckej prepravy medzi 17 500 ostrovmi zeme.

 

Zázrak pri páde lietadla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)
Zázrak pri páde lietadla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter)

Na pobreží Bali sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)
Na pobreží Bali sa
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu