Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rakúšan (55) šokoval lekára: V oku mal šedý zákal v tvare hviezdy!

Katarakta v tvare hviezdy
Katarakta v tvare hviezdy (Zdroj: news.discovery.com)

BRATISLAVA - Šedý zákal sa vyskytuje najmä u starších ľudí a nedávno ho diagnostikovali aj u päťdesiatpäťročného muža z Rakúška. Niečím sa však od ostatných pacienov líšil - v jeho šošovke sa totiž vytvorila hviezda. Informoval o tom magazín New England Journal of Medicine.

Nemenovaný Rakúšan sa pred pár mesiacmi zaplietol do krčmovej bitky, pri ktorej ho zasiahli priamo do oka. Jeho zrak sa vplyvom toho za posledné mesiace rapídne zhoršil, tak vyhľadal pomoc očného lekára. Keď sa na neho bližšie pozrel, s údivom zistil, že jeho šošovka je zakalená do tvaru hviezdy.

Rakúšan (55) šokoval lekára:
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: news.discovery.com)

Pacientovi odstránili sivý zákal pomocou staršej metódy, pri ktorej sa pomocou ultrazvuku odsávajú čiastočky jadra riadeným podtlakom. V súčasnosti sa už viac využíva femtosekundový laser.

Šedý zákal alebo katarakta častokrát vzniká po zásahu buď lopty či päste. "Tento šedý zákal je naozaj krásny, väčšinou nie sú také pekné," povedal oftalmológ Mark Fromer, ktorý pôsobí ako očný lekár pri hokejovom tíme New York Rangers, uviedol portál The Huffington Post.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu