Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Návrat k tradíciám, rozhodnite sa pre drevostavbu

Drevostavba Zobraziť galériu (2)
Drevostavba (Zdroj: incheba)

BRATISLAVA – Drevená architektúra bola na území Slovenska obľúbená pre ľahkú dostupnosť a opracovateľnosť dreva ako stavebného materiálu. K masívnemu vytlačeniu dreva zo stavebných konštrukcií došlo v období po druhej svetovej vojne.

V päťdesiatych rokoch minu­lého storočia sa dokonca aj krovy strešných konštrukcií navrhovali z betónu. Dnes prežíva drevo u nás po desaťročiach zaznávania renesanciu svojho uplatnenia v stavebníctve. A najlepšie časy má ešte len pred sebou. Veď kým napríklad v susednom Rakúsku je podiel drevostavieb na novostavbách pre bývanie 43 %, v spolkovej krajine Bavorsko dokonca neuveriteľných 46%, dosahuje na Slovensku ich podiel okolo 10 %. Záujem o moderné z roka na rok rastie a postupne využívajú svoj logický potenciál u nás. Energetické úspory, rýchlosť časového priebehu realizácie, či bezkonkurenčne nízka ekologická stopa sú výhody ktoré sa nedajú prehliadnuť. A práve o tomto sa môžete dozvedieť viac ak navštívite halu B2 na veľtrhu CONECO v bratislavskej Inchebe od 9. do 13. apríla.

Pre inšpiráciu vám prinášame pohľad na dva úplne rozdielne typy drevostavieb. Prvý z nich je prispôsobený dnešným estetickým nárokom moderného človeka, ten druhý okúzli najmä milovníkov klasického vnímania využitia dreva pri stavbách.

Montované drevostavby

Spoločnosť ForDom je výrobcom nízkoenergetických a pasívnych rodinných domov celostenovej drevenej-rámovej konštrukcie. Prednosťou je variabilita konštrukcií a zloženia stien, ktoré možno riešiť v rôznom štandarde podľa potrieb investora, ako nízkonákladový, nízkoenergetický, ultranízkoenergetický či pasívny model.

 Nezanedbáva sa ani vi­zuálna stránku a začlenenie stavieb do okolité­ho prostredia. Možno sa rozhodnúť pre klasický vzhľad či minimalistickú ar­chitektúru. Hrubá stavbu sa realizuje v dodacej lehote 8 až 10 týždňov. Stavbu na kľúč za 3 až 6 mesiacov. Vďaka suchým stavebným procesom, je možné väčšinu prác vykonávať i v decembri resp. v januári.

Zrubové drevostavby

Spoločnosť Drevodom sa špecializuje na výrobu zrubových stavieb, ktoré sú veľmi úspešným, perspektívnym a odolným typom drevenej konštrukcie. Základný princíp zrubových stavieb ostal až do dnešných dní nezmenený. Výraznými zmenami však prešiel spôsob opracovania výrezov. Zrubová konštrukcia je jednou z najpevnejších konštrukcií obvodových stien na báze dreva. Zrub plní aj nosnú aj tepelnoizolačnú funkciu, a preto sa spojenie zrubov musí robiť tesne. Takáto drevostavba sa v priemere stavia 1 až 2 mesiace, pričom je to podmienené veľkosťou a zložitosťou stavby. Veľká časť zákazníkov využíva možnosť postavenia len skeletu zrubovej stavby, ktorá je postavená za 1 týždeň a dostavbu potom realizujú svojpomocne.

Viac informácií vám ponúknu odborníci v hale B2 na veľtrhu Coneco v bratislavskej Inchebe od utorka až do soboty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu