Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrie kruhy naprieč štátmi: Vedci márne hľadajú príčinu!

(Zdroj: wikimedia)

ANGOLA - Medzi Angolou, Namíbiou a severom Juhoafrickej republiky vznikli obrovské až 12-metrové kruhy, ktorých pôvod je zatiaľ obostretý rúškom tajomstva. Pokým poverčiví obyvatelia veria, že ich majú na svedomí duchovia alebo ide o stopy bohov, vedci prišli s iným vysvetlením.

Biológ z Hamburskej univerzity Norbert Jürgens tvrdí, že za neobvyklým úkazom stoja termity, ktoré konzumujú korienky tráv a vylučujú jedovaté chemické látky. Vedci síce už pred rokmi špekulovali, že kruhy má na svedomí hmyz, ďalšie výskumy však neobjavili ani jedného termita a túto teóriu zavrhli. Jürgens, ktorý sa africkými kruhmi zaoberá niekoľko rokov, sa k nej však vrátil a zistil zaujímavé veci.

Pieskové termity najprv na vybranom kuse pôdy úplne vyžerú trávne korienky, takže zostane len holá pôda, z ktorej sa stane účinná "pasca na dážď". Vďaka tomu, že v kruhu nie je žiadna vegetácia, nemôžu rastliny životne dôležitú vodu odpariť. Namiesto toho sa voda podobne ako v oázach zhromažďuje hneď pod povrchom, kde vyživuje hmyz i trávu, ktorá rastie po obvode kruhu. Tá je potom zdrojom potravy aj v tých najsuchších obdobiach.

Z tohto systému podľa Jürgensa ťažia aj ostatní. Veľké množstvo termitov je cenným zdrojom potravy pre jašterice, hrabáče, šakaly, pavúky a ďalšie zvieratá. To by vysvetľovalo, prečo vedci v roku 2007 nenašli po termitoch ani stopy. Informoval portál tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu