Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedecká záhada: Sonda Voyager (ne)opustila slnečnú sústavu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká sonda Voyager 1, ktorá rovnako ako jej dvojča Voyager 2 mieri do hlbokého vesmíru, stále ešte neopustila slnečnú sústavu. Oznámil to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v reakcii na predchádzajúce správy niektorých vedcov, že sa tak už stalo.

"Vedecký tím Voyageru sa zhoduje, že Voyager 1 ešte neopustil slnečnú sústavu a nedospel do medzihviezdneho priestoru," uviedol na stránkach NASA vedec projektu Voyager Edward Stone z Kalifornského technologického inštitútu v Pasadene.

"V decembri 2012 vedecký tím Voygeru informoval, že Voyager 1 je v novej oblasti nazývanej 'magnetická diaľnica', kde sa energetické častice dramaticky menia. Posledným kritickým indikátorom dosiahnutia medzihviezdneho priestoru je zmena smeru magnetického poľa a táto zmena zatiaľ zaznamenaná nebola," vysvetlil Stone.

Sondy Voyager 1 a 2 vyslali Spojené štáty do vesmíru v roku 1977. Družice vyfotografovali všetky vonkajšie planéty slnečnej sústavy a pokračujú v ceste k jej hraniciam. Obe doputovali najďalej zo všetkých zariadení, ktoré kedy ľudia vytvorili. Voyager 1 sa pohybuje vyššou rýchlosťou, takže je od Zeme ďalej ako jeho sesterská sonda.

Diskusia o tom, kam až sa Voyaqer 1 na svojej vesmírnej púti dostal, vyvolal profesor astronómie univerzity v Novom Mexiku Bill Webber, ktorý s odvolaním sa na výsledky svojej vedeckej práce oznámil, že sonda náš hviezdny systém už opustila. Zároveň však podľa agentúry DPA upozornil, že nie je jasné, či sa už skutočne dostala do medzihviezdneho priestoru.

Voyager 1 sa podľa NASA teraz nachádza okolo 18 miliárd kilometrov ďaleko od Slnka a jeho signálu trvá približne 17 hodín, než doletí na Zem. Voyager 2 je vzdialený od Slnka okolo 15 miliárd kilometrov.

Obe sondy majú dosť energie, aby dokázali vysielať vedecké údaje až do roku 2020. Aj potom poletia Mliečnou dráhou, aj keď už mlčiace, a pre prípad, že by sa niekedy stretli s mimozemskou civilizáciou, nesú na palube pozlátenú 18-centimetrovú doštičku so záznamom zvukov a obrazov, ktoré charakterizujú život na Zemi v čase vypustenia. Prípadní mimozemšťania si tak budú môcť vypočuť pozdravy v 55 pozemských jazykoch alebo sa pohrúžiť do počúvania hudobných diel Wolfganga Amadea Mozarta či bluesmana Blind Willieho Johnsona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu