Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľká noc vo svete: Nóri sledujú vraždy a hádajú páchateľa!

Jednou z najznámejších tradícií je kotúľanie vajíčok Zobraziť galériu (6)
Jednou z najznámejších tradícií je kotúľanie vajíčok (Zdroj: attractions.uptake.com)

BRATISLAVA - Veľká noc je opäť tu a spolu s ňou aj tradičné zvyky, ktoré sa na Slovensku, ale aj inde, dodržiavajú už desaťročia či dokonca stáročia. Čo krajina, to iný zvyk a my vám teraz prinášame tie najzaujímavejšie.

Veľká noc na Slovensku

Medzi najkrajšie oslavy Veľkonočných sviatkov určite patria tie na Slovensku. Kresťania si nimi pripomínajú vzkriesenie Ježiša Krista. Tento sviatok sa však preniesol aj mimo cirkvi. Pre väčšinu z nás je symbolom veselia a hodovania. Azda najvýraznejším zvykom, ktorý sa počas tohto obdobia u nás uplatňuje, je šibanie. Mládenci s korbáčmi v rukách na Veľkonočný pondelok už od rána obchádzajú dievčatá a ženy, aby ich poliali vodou a vyšibali. Robí sa tak vraj preto, aby boli zdravé a krásne. Šibanie sprevádza recitovanie kolied a spievanie ľudových piesní. Ženy potom dajú šibačom na znak odpustenia farebné vajíčko. V súčasnosti sa však často dávajú aj peniaze alebo iné dary. Symbolom Veľkej noci či jari ako takej sú aj bahniatka a zlatý dážď, ktoré si ľudia dávajú do váz. Rovnakým spôsobom oslavujú Veľkú noc aj v Česku.

Veľká noc vo svete:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Veľká noc v Dánsku (Glćdelig Pĺske)

Dánsko sa môže pochváliť jednou špecifickou tradíciou - posielaním prekáračkových listov. Deti ich píšu už niekoľko týždňov pred sviatkami a potom ich pošlú vybranej osobe, poväčšine kamarátovi. Listy sú síce anonymné, zároveň je však na nich podpis tvorený takým počtom bodiek, ktoré zodpovedajú počtu hlások v mene odosielateľa. Do listov sa vkladajú snežienky ako symbol jari.

Veľká noc vo svete:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: denmark.dk)

Veľká noc v Írsku (Cáisc Shona Daoibh)

V Írsku je Veľká noc obdobím pôstu a modlitieb. Tradičným veľkonočným jedlom je tam pórová polievka a pečené jahňacie mäso. Vajíčka znesené na Veľký piatok sa označujú krížikom a každý Ír zje jedno takéto vajce vo Veľkonočnú nedeľu. Ďalším zvykom je kotúľanie vajíčok. Úlohou každého súťažiaceho je pomocou bambusového kolíka dokotúľať vajce po trávniku alebo z kopca čo najrýchlejšie do cieľa.

Veľká noc vo svete:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: attractions.uptake.com)

Veľká noc v Portugalsku (Boa Pascoa)

V Portugalsku sa na Veľký piatok zapaľujú obrovské hranice, na ktorých ľudia upaľujú slamených panákov vyzerajúcich ako Judáš. Tradičným veľkonočným jedlom je omeleta plnená slaninou, ďalej je to pečené kozliatko, jahniatko alebo prasiatko. Pochutnajú si však aj maškrtníci, pretože na Veľkú noc sa v Portugalsku vypekajú rôzne dobroty vrátane koláčov a briošiek. Chýbať nesmú ani čokoládové vajíčka a mandle.

Veľká noc vo svete:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: all-about-portugal.com)

Veľká noc v Nórsku (God påske)

Asi najnezvyčajnejšie Veľkonočné sviatky majú v Nórsku. Tam totiž okrem maľovania vajíčok riešia obyvatelia vraždy. Tamojšie televízie cez sviatky vysielajú najmä kriminálne a detektívne filmy a seriály a ten istý trend nasleduje aj tlač. Nóri počas sviatkov nadšene hádajú, kto je vrah. Mimoriadne obľúbeným seriálom je Poirot od Agathy Christie.

Veľká noc vo svete:
Zobraziť galériu (6)

Veľká noc v USA (Happy Easter)

V Spojených štátoch sa Veľkonočné sviatky nánáboženského hľadiska príliš neoslavujú. Rodiny sa zvyknú iba veseliť a zdobiť vajcia, ktoré rodičia v sobotu ukryjú a v nedeľu ráno ich deti hľadajú. Podobne ako v Írsku, aj v USA sa udomácnila tradícia kotúľania vajíčok.

Veľká noc vo svete:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: lakesaintlouis.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu